Românii care merg în Grecia, dar se testează pozitiv de COVID în Bulgaria, rămân acolo în carantină

DE Alexandru Pop | Actualizat: 16.07.2020 - 22:27
Kulata - Promachonas/FOTO: greece.com

Românii care se testează pentru COVID-19 în Bulgaria, pentru a folosi testul ca să intre în Grecia prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas, intră sub incidenţa legislaţiei bulgare.

SHARE

Prin urmare, dacă sunt confirmați cu coronavirus sunt supuşi măsurilor aplicabile în Bulgaria, inclusiv plasarea în carantină sau autoizolare. La intrarea în Bulgaria, românii completează o declaraţie prin care atestă că "se obligă să respecte măsurile dispuse prin ordinele ministrului Sănătăţii, îşi asumă riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 şi călătoresc pe propriul risc”, potrivit Ministerului român de Externe.

MAE transmite că românii care aleg să facă testele moleculare pentru COVID-19 în Bulgaria pentru folosirea acestora ca să intre în Grecia pe cale rutieră prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas vor fi sub incidența prevederilor legislației bulgare în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, cetățenii români care în urma acestor testări sunt confirmați cu COVID-19 sunt supuși măsurilor aplicabile pe teritoriul acestui stat, inclusiv plasare în carantină sau autoizolare.
 
În acest context, MAE reamintește că, la intrarea în Bulgaria, cetățenii români completează o declarație prin care atestă că se obligă să respecte măsurile dispuse prin ordinele Ministrului Sănătății, își asumă riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 și călătoresc pe propriul risc. Varianta bilingvă (română/bulgară) a declarației se regăsește pe pagina de internet a MAE.
 
Referitor la condițiile de intrare în Grecia, autoritățile reamintesc că, începând cu 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.
 
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.
 
Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te