România sub coronavirus: Diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu (Hotnews.ro)

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.03.2020 - 11:36

Persoanele care intră în România după ce au călătorit în zone afectate de coronavirus trebuie fie să intre în carantină, în centre speciale puse la dispoziție de autorități, fie să se izoleze la domiciliu, scrie Hotnews.ro.

SHARE

Până acum există 19 dosare penale pentru români care, deși se întorseseră din zone de risc, au plecat din izolarea la domiciliu sau, mai mult, au ascuns faptul că s-au întors din străinătate. Este cazul fostului polițist din MAI care a infectat 6 persoane din București. Declarația care trebuie completată la intrarea în țară. 

Potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, 6 dintre pacienții din București confirmați în ultimele două zile au contractat boala de la fostul polițist care fusese internat din 5 martie la Spitalul Gerota. El a ascuns autorităților că fusese plecat în Israel, de unde s-a întors în 26 februarie. La momentul internării, el declarase pe propria răspundere că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni, potrivit Hotnews.ro

Persoanele care intră în România după ce au călătorit în zone afectate de coronavirus trebuie fie să intre în carantină, în centre speciale puse la dispoziție de autorități, fie să se izoleze la domiciliu. Până acum există 19 dosare penale pentru români care, deși se întorseseră din zone de risc, au plecat din izolarea la domiciliu sau, mai mult, au ascuns faptul că s-au întors din străinătate.

Diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19), durează o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).

Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.

Conform informațiilor transmise marți de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 107 persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te