Recunoașteți personajele ? Băiețelul a ajuns cel mai carismatic muzician. Tatăl, un mare cronicar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.10.2023 - 18:20
Recunoașteți personajul? Băiețelul care a ajuns cel mai carismatic muzician - Foto: Facebook / imagine cu caracter ilustrativ

Băiețelul din imagine a ajuns astăzi unul dintre cei mai „vocali” și apreciați actori și muzicieni români. S-a născut într-o familie de oameni culți. Tatăl său a fost cel mai mare gazetar sportiv. Mama sa este o celebră actriță. Tu te-ai prins cine e?

SHARE

DA! Este Tudor Chirilă, cunoscutul solist al formației Vama Veche. Într-un interviu pentru revista VIVA!, Tudor Chirilă a povestit cum s-a îndreptat spre actorie, același drum pe care l-a urmat și mama lui, celebra actriță Iarina Demian.

„Mama m-a scuturat și a considerat că merită să dau la teatru”

Tudor Chirilă este multitalentat și a avut o abilitate de excepție de a-și ține viața personală departe de public. 

Nu merge în emisiuni de televiziune, nu acordă interviu prea des și foarte rar vorbește despre viața sa personală. Cu toate acestea, Tudor Chirilă a făcut o excepție acum și a povestit despre copilăria lui.

Își aduce aminte de toți prietenii lui de atunci, chiar și de jocurile pe care zi de zi le puneau în scenă chiar pe stradă.

Târziu, chiar în clasa a XII-a și-a dat seama ce carieră vrea să urmeze. Mama l-a condus spre actorie. „Am crescut până la 10 ani pe șantierele patriei, alea erau locul nostru de joacă și am avut o copilărie urbană fericită, cu o gașcă de care îmi amintesc perfect și astăzi: Laurențiu, Sam, Mădălin, Fane, Dan, Nela, Florin Motoc, Florin Sala, Liviu Rogoz etc.

Am făcut țevi cu cornete, bombe cu carbid, petarde cu miniu de plumb, am jucat Castelul, Hoții și vardiștii, Frunza, am privit pe fereastră în drumurile interminabile către mare, am fost în turnee cu mama și la meciuri cu tata, am crescut fascinat de culisele Teatrului de Comedie, am fost conștient la cutremurul din 77 și mi-aduc aminte cum m-a ținut tata în brațe”, a spus el pentru viva.ro.

„Eu nu am fost vreun copil precoce, nu eram cel mai bun la recitat poezii pe de rost, iar ai mei au fost destul de înțelepți cât să mă lase să fac ce vreau. Prima dată cred că și-a dat seama că am ceva talent chiar mama, când, exasperată că nu mă hotărăsc unde dau (eram la mijlocul clasei a XII-a), m-a scuturat și am ajuns să-i recit o poezie („Confesiune” – Geo Bogza) de pe o zi pe alta. Și a considerat că merită să dau la Teatru”, a mai adăugat actorul.

Prima dată pe scenă, alături de mama sa

Tudor Chirilă își aduce perfect aminte și de prima oară când a urcat alături de mama lui, de Iarina Demian, pe scenă. Era foarte mic. „Prima colaborare cu maică-mea a fost o strângere de mână. Aveam 5 ani și am înlocuit un copil în «Cercul de Cretă Caucazian», la Teatrul de Comedie.

Sanda Toma și mama aveau o scenă în care-și disputau un copil. Mă trăgeau de mâini când către una, când către cealaltă. Mama nu lasă nimic nespus când e vorba despre actorie, chiar dacă o face cu mult tact.

Însă principiile ei nu ar putea lăsa un actor fără feedback, mai ales dacă crede că actorul ăla poate ajunge unde își dorește ea să-l ducă. În general, în echipa noastră ideile vin mai degrabă din dialog, nu din conflicte”, a mai declarat el.

Tudor Chirilă a debutat în cinematografie în anul 1994 cu un rol de figurație în Nobodys children', iar de atunci a avut numeroase roluri atât în cinematografie, cât și în teatru, unde a interpretat roluri de referință în spectacolele de teatru ale unora dintre cei mai importanți regizori români.  

În 2004, a câștigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din A douăsprezecea noapte, de William Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag, fiind cel mai tânar actor care a obținut această distincție pâna în acel moment.

Printre producțiile de film în care a jucat se numără Legături bolnăvicioase, în regia lui Tudor Giurgiu, Milionari de weekend, în regia lui Cătălin Saizescu, și Nordrand, coproducția austro-germană regizată de Barbara Albert.

Citește și: Ziua Îndrăgostiților: Tudor Chirilă distribuie fotografia fostei iubite. Melodia inspirată de Dorina

A fost solistul formației Vama Veche, pe care a fondat-o în anul 1996, iar alături de colegii lui a produs prima operă rock din România de după 1989 – Am să mă-ntorc bărbat. Ulterior, și-a continuat cariera muzicala ca lider și solist vocal al formației Vama. De-a lungul celor 16 ani de carieră muzicală, a scris peste 80 de piese și a susținut concerte în fața a milioane de oameni.

Pierderea dureroasă a tatălui său 

În data de 21 noiembrie 1999, jurnalistul sportiv s-a stins, iar de atunci artistul încearcă să îi cinstească memoria tatălui său cu fiecare ocazie. În 2017, Chirilă a scris un text emoționant dedicat părintelui său, pe blogul personal, sub titlul ”18 ani fără tata”.

„Acum 18 ani tata murea într-o dimineaţă de noiembrie. Între timp ziua asta a pierdut din durere şi a rămas un prilej de amintire. Colegii lui spun că a fost cel mai mare gazetar de sport din istoria României. A scris 29 de cărţi despre fotbal şi alte sporturi.

A muncit ca traducător în prima parte a vieţii lui, până să ajungă redactor la Sportul Popular. A avut o cronică duminicală la radioul naţional.

Vocea lui era inconfundabilă, la fel cronicile. S-a folosit de o cultură vastă ca să impună un stil unic în care sportul devenea mereu pretext pentru literatură. Cred că a suferit pe ascuns pentru că viaţa l-a împiedicat să ajungă scriitor.

Viaţa am fost noi, copiii lui pe care a trebuit să-i crească. A fost un tată la care ne-am uitat mereu în sus, deşi el era atât de aproape de noi”, începe textul lui Chirilă.

Printre amintiri, cântărețul a subliniat și că, odată cu trecerea timpului, pe nimeni nu mai interesează cine a fost tatăl lui, considerat și astăzi cel mai bun gazetar de sport pe care l-a avut România. „Mai devreme vorbeam la telefon cu mama şi ne întrebam ce rost au toate cuvintele astea.

Pe nimeni nu mai interesează cine a fost tata. Cărţile lui vor fi date uitării. O vreme durerea a fost motorul care ne-a ajutat să-i conservăm şi prelungim imaginea. După premii (cele şase ediţii ale Premiilor „Ioan Chirilă“ acordate celor mai buni jurnalişti de sport – n.r.) numele tatei a fost rostit din ce în ce mai rar.

Aşa că tot ce scriu acum nu mai are sens decât pentru mine şi pentru cei din ce în ce mai puţini cu care tata a împărţit timp”, a mai scris Tudor Chirilă.

Ioan Chirilă a murit din cauza unui infarct, deși el suferea de diabet. Soția lui, actrița și regizoarea Iarina Demian a fost cea care l-a găsit fără suflare în propria lor casă.

Iubire de 10 ani alături de mama copiilor săi 

El se află într-o relație de 10 ani cu Iulia Mîzgan, alături de care are doi copii. 

Iulia Mîzgan a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi activează în marketing. Are 38 de ani, fiind cu 10 ani mai mică decât Tudor, iar în 2014 a devenit pentru prima dată mamă.

Doi ani mai târziu i-a mai dăruit lui Tudor încă un băiețel. Iată ce declara, în trecut, Tudor Chirilă despre frumoasa lui iubită: “Este o femeie iubitoare, este o frumuseţe şi, cel mai important, este mamă.

Citește și: Tudor Chirilă a ajutat câțiva elevi de liceu să scape de nota 4 primită pe nedrept. Au făcut recurs

O mamă creativă, veselă şi fericită”. Dacă ținem cont că Tudor este zgârcit cu declarațiile despre viața privată, putem spune că în acest caz chiar a oferit una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste”,  potrivit libertateapentrufemei.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te