Vaccinul Novavax este administrat în două doze şi utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.
CITEȘTE ȘI: FOTO Profesoară, însărcinată după ce ar fi avut relații intime cu un elev de 15 ani. A fost arestată
Ingredientul cheie provine dintr-un copac din Chile, Quilla - quilleja saponaria, küllay, cunoscut sub numele de „copac cu coajă de săpun”. La 6 octombrie, Reuters a scris că problema este că nu se știe câți astfel de copaci sănătoși mai există în Chile și dacă pot furniza suficeintă materie primă pentru vaccinul Novavax. Adjuvantul folosit de Novavax, cunoscut sub numele de Matrix-M, conține două molecule cheie de saponină. Una dintre acestea, numită QS-21, este mai dificil de accesat, deoarece se găsește în în copaci care au cel puțin 10 ani.
În iulie, revista The Atlantic scria că acest vaccin ar putea fi mai bun decât cele bazate pe tehnologia mRNA, Pfizer și Moderna.
La 12 octombrie, presa a publicat rezultate preliminare ale fazei III a testelor pe 25.000 de subiecți din SUA și Mexic, din care 17.000 au fost vaccinați efectiv și 8.000 au primit un placebo. Rezultatele arată o eficiență de 90% împotrova infectărilor cu covid-19. Eficiența a fost de 100% în prevenirea cazurilor medii și grave.
Au fost observate reacții adverse ușoare până la moderate la persoanele vaccinate. Reacțiile adverse au crescut după a doua doză. Nu s-au raportat probleme grave după vaccinare.
Persoanele vaccinate au prezentat sensibilitate și durere la locul injectării după fiecare doză. Aceste reacții adverse au durat aproximativ două zile.
Cei vaccinați au avut și dureri de cap, dureri musculare, oboseală și disconfort general timp de aproximativ o zi după a doua doză. Febra a fost rară și a apărut la mai puțin de 1% dintre persoanele vaccinate.
CITEȘTE ȘI: Viviana, soția lui Mirel Rădoi, și-a luat BMW Alpina B7 de +150.000 €. A blocat strada, pe avarii
Novavax a cerut, la 23 septembrie, aprobarea OMS, ceea ce va permite distribuirea sa în țările în curs de dezvoltare. Australia ar putea aproba vaccinul în noiembrie. Însă vaccinul ar urma să fie produs în nu mai puțin de 22 de fabrici, iar administrația medicamentelor din SUA a arătat că sunt probleme cu controlul calității vaccinurilor.