Primăria Sectorului 5 dă afară ONG-ul care lucrează gratis și face loc celui care ia 4 milioane €

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 28.08.2019 - 23:09
Valeriu Nicolae/Foto: Inquam

Consiliul Local al Sectorului 5, controlat de PSD, a scos din spațiu organizația neguvernamentală a lui Valeriu Nicolae, care ajuta pe gratis peste 100 de copii săraci din Ferentari, pentru a face loc uneia care va cheltui 4 milioane de euro.

SHARE

Asociația Grupul de Acțiune Locală „Împreună dezvoltăm sectorul 5”, creată la inițiativa Primăriei Sector 5, a primit pentru folosință de la 1 septembrie exact spațiu din Școala 136 în care își desfășura activitatea, de 12 ani, ONG-ul lui Valeriu Nicolae. 

Asociația a obținut o finanțare europeană de 4 milioane de euro pentru a lucra cu copii din zona Ferentari (meditații, mentorat, activități sportive, șase zile pe săptămână) pentru reducerea gradului de marginalizate socială, sărăcie și îmbunătățirea rezultatelor la învățătură și a primit spațiul pentru 4 ani. 

În sala de clasă respectivă își desfășurau până acum activitatea voluntarii conduși de Valeriu Nicolae care ajutau săptămânal peste 100 de copii marginalizați să își facă temele și să facă sport, oferindu-le, totodată hrană, haine și rechizite gratuite.

O miză electorală meschină

Contactat de Newsweek România, Valeriu Nicolae, fost candidat la europarlamentare din partea USR PLUS, a explicat că decizia Primăriei Sectorului 5 de a aloca Grupului de Acțiune Locală tocmai spațiul unde își desfășura el activitatea, în ciuda faptului că putea alege din multe alte spații școlare din sector, vine în contextul în care primarul Daniel Florea, de la PSD, s-ar teme de o eventuală candidatură a sa la alegerile locale.

Supoziția sa este susținută și de alte organizații neguvernamentale, care au făcut publică o scrisoare deschisă. 

„Suntem revoltați de hotărârea Primarului Sectorului 5 care a decis să interzică, începând cu 1 Septembrie, activitatea voluntarilor care ajută săptămânal peste 100 de copii marginalizați să își facă temele în spațiul pus la dispoziție de școala nr. 136 din Ferentari.

Frapantă aici însă, a fost micimea umană din spatele acestui gest. 

Primarul Daniel Florea, îngrijorat că Valeriu Nicolae - inițiator al programului ce lucrează de 12 ani cu peste 100 de copii în comunitatea din Ferentari - ar putea reprezenta un potențial pericol pentru funcția lui dacă ar vrea să candideze pentru pozitia de primar in sectorul său, a decis să blocheze printr-o hotărâre accesul voluntarilor și copiilor în spațiul din scoala 136, considerând că astfel îl poate șicana și intimida pe acesta.

Valeriu Nicolae a declarat public de nenumărate ori că nu are nici o intenție să se mai implice în viața politică. Primăria invocă faptul că ar urma să desfășoare în acel spațiu un program similar pentru care s-au alocat 4.000.000 de euro, program care însă este identic cu cel desfășurat acolo de Policy Center for Roma and Minorities în mod GRATUIT. Conform rapoartelor realizate de către ONG-uri și instituții oficiale, cu acei bani se pot realiza astfel de proiecte în cel puțin încă 10 școli din Ferentari unde situația copiilor e la fel de gravă”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de grupurile civice.

 

Valeriu Nicolae: Nu l-am văzut niciodată pe primar făcând voluntariat

Valeriu Nicolae s-a retras din cursa pentru Parlamentul European, luând decizia să se dedice doar activității sale filantropice din Ferentari și explică faptul că nu mai are interese politice.

„Am stat în politică două săptămâni și nu mai vreau. La europarlamentare m-am înscris pentru că așa am crezut că e bine, dar am spus și atunci, dacă într-adevăr ajungeam în Parlamentul European, că eu mi-aș fi donat tot salariul, pentru copii, pentru a educa specialiști, specialiști de care avem atâta nevoie”, a decarat Valeriu Nicolae pentru Newsweek România.

Acesta susține că, prin urmare, „teama” lui Daniel Florea nu are nici o legătură cu realitatea. În schimb, chiar dacă nu va candida personal la Primărie, Valeriu Nicolae anunță ca va face tot posibilul pentru a scoate PSd de la conducerea Sectorului 5.

„Nu e nici o concurență. Mie mi-ar plăcea să fie concurență la făcut bine, da eu nu l-am văzut niciodată pe primar făcând voluntariat. Ați văzut oameni din Primărie făcând voluntariat? Că-și cheltuiesc ei din banii proprii să ajute pe cineva, n-am auzit, n-am citit, n-am văzut.

Asta a fost o mișcare electorală. Ăștia sunt bani publici pe care noi îi risipim.

Folosim bani publici pentru ceva ce deja se făcea. Dacă vrei să-i folosești, folosește-i în alte zone. Sunt o groază de zone amărâte în Ferentari.

Am avut recent o întâlnire cu directorul de la școală din Jilava care e super fericit să facă tot ce avem noi nevoie, deci să facem și spălătorie, ne pune sălile de clasă sâmbăta și duminica la dispoziție, să lucrăm cu copii, deci un om normal, care își dă seama că îl putem ajuta foarte tare”, a explicat Valeriu Nicolae.

Cât despre bugetul proiectului inițiat de Primăria Sectorului 5, Valeriu susține că este exagerat, aceasta realizând niște calcule care au rezultat că bugetul necesar pentru 100 de copii este în jur de 126 de mii de euro.

„Ei au exagerat prețurile de zece ori. E o prostie, dar ăștia sunt. Puteai alege 10 locații, să faci un program în zece școli pe o perioadă de patru ani cu banii ăia. Nu, ei vin cu banii ăia într-un loc în care deja se fac toate chestiile astea, pe degeaba. E dincolo de logică. Eu fac o chestie din banii mei, care e spre beneficiul Primăriei, deci mă ocup de ceea ce ar trebui să se ocupe Primăria Sectorului 5”, a explicat ong-istul pentru Newsweek România.

Cine a luat banii

Grupul de Acțiune Locală Sector 5 s-a constituit în octombrie 2017, la inițiativa Primăriei Sector 5, și este format din mai multe ONG-uri și organizații: Organizația „Salvați copiii”, Fundația „World Vision Romania”, Fundația „Policy Center for Roma and Minorities”, Asociația „EUROPAS”, Fundația „ESTUAR”, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „OMENIA”, Fundația CENTRUL DE RESURSE PENTRU EDUCAȚIE ȘI FORMARE PROFESIONALĂ „CREFOP”, Fundația „AMFITEATRU”, S. C. AGRAFICS COMMUNICATION S.R.L

În data de 04.10.2018, Asociația Grupul de Acțiune Locală "Împreună dezvoltăm Sectorul 5” a semnat contractul de finanțare cu titlul "Împreună dezvoltăm sectorul 5”, în urma căruia va primi finanțarea în valoare de circa 4 milioane de euro din fonduri europene, prin programul POCA.

Newsweek România l-a contactat pe primarul Daniel Florea, pentru a explica decizia, dar acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te