PMB susține că semafoarele au fost accesate ilegal. Anunțul, făcut după o nouă avarie la RADET

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 17:06
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. FOTO: Facebook Gabriela Firea

Primăria Capitalei susține, într-un comunicat de presă, că sistemul de semaforizare al Bucureștiului a fost accesat ilegal în 28 și 29 decembrie, fiind introduse alte diagrame ce stabilesc timpii pentru culorile roșu și verde. PMB spune că a depus plângere penală.

SHARE

Anunțul Primăriei Capitalei vine la doar o zi după ce RADET a anunțat o nouă avarie la 180 de blocuri din Sectorul 3 al Capitalei, aceasta fiind cea de-a patra avarie din luna decembrie. 

UPDATE 11.30: Poliția Capitalei a anunțat că a demarat cercetări în urma sesizărilor Primăriei București privind accesarea ilegală a sistemului de semaforizare. 

"Ieri seară, la sediul Secţiei 12 Poliţie, un reprezentant al Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti a sesizat că s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe b-dul Nicolae Grigorescu - Policlinica Titan, sector 3, fiind modificat programul de semaforizare. Ca prime măsuri, la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Brigăzii Rutiere şi de siguranţă publică, pentru a asigura fluenţa traficului, precum şi pentru efectuarea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor din competenţă. Pe parcursul zilei de astăzi se vor desfăşura mai multe activităţi, în care vor fi implicaţi şi specialişti ai Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti. Au fost solicitate date necesare în conturarea situaţiei de fapt, urmând a se stabili şi situaţia de drept", potrivit unui comunicat de presă al Poliției Capitalei. 

UPDATE 11.10: Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a susținut, la Antena 3, că exclude varianta ca modificările în sistemul de semaforizare să fie făcut de către hackeri și că ar trebui să fie o persoană care a lucrat în sistemul de programare al unităților semaforice. 

„Persoana care a introdus alte diagrame este o persoană care a lucrat în sistemul de programare al unităţilor semaforice de pe raza municipiului Bucureşti. Intervenţia nu a fost una electronică, cu o intervenţie mecanică de pe spaţiul public, prin aceea că acele căsuţe ale semaforului au fost deschise. Să se deschidă acestea au anumit tip de cheie şi un anumit tip de poziţie de extragere al capacului de protecţie, deci nu e pur şi simplu un capac care să apere de ploaie şi de vânt”, a spus Bădulescu, la Antena 3. 

Bădulescu a mai susținut și că sunt opt persoane care pot accesa caseta semafoarelor şi care ştiu şi să modifice diagramele. Patru dintre acestea sunt angajaţi ai Companiei Municipale de Management al Traficului, în cazul lor neexistând nici o suspiciune de implicare în acest incident. 

"Opt persoane erau capabile să facă astfel de programări şi să intervină în cardurile logice de comandă şi control ale unităţilor semaforice. Patru dintre aceste persoane sunt angajate ale Companiei Municipale pentru Managementul Traficului, asupra lor neexistând niciun fel de bănuială, pentru că înainte de a face această afirmaţie am avut o serie de investigaţii interne”, a mai spus Bădulescu, la Antena 3. 

---

„Reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus astăzi o plângere penală după ce ieri şi astăzi (28 şi 29 decembrie 2018) au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave. Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni). Dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. nu interveneau cu promptitudine există un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile)”, susține Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă. 

În 28 decembrie, reprezentanții Primăriei spun că dispozitivul trecerii de pietoni din fața Policlinicii Titan a fost accesat ilegal, și, după ce a fost verificat din punct de vedere tehnic, a fost exclusă varianta unei erori.

„Astăzi, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent. Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele. În zona Policlinicii Titan, există mai multe camere de supraveghere şi în aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente”, mai subliniază municipalitatea.

Reprezentanţii Primăriei atrag atenţia că astfel acţiuni sunt ilegale şi pot avea consecinţe deosebit de grave asupra circulaţiei automobilelor şi siguranţei pietonilor.

„Considerăm că, în cazul în care organele abilitate vor constată că a fost vorba despre acte de sabotaj, ţintele fiind Primăria Capitalei şi companiile municipale, nicio miză nu poate justifica discreditarea unor instituţii cu preţul unor vieţi omeneşti”, mai spune sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te