Un nou azil al groazei zguduie din temelii România după celebrul caz de la Voluntari. Și de această dată Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a anunțat autoritățile că 30 de persoane erau ținute printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge.
Prefectura Mureș știa că vârstnicii locuiesc condiții inumane în azilul grozei
Cei mai mulţi nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind plini de muşte, murdărie şi malnutriţi la Centrul de îngrijire şi asistenţă „Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.
Mai rău este faptul că Prefectura Mureș avea cunoștină despre acest „cămin al ororilor” în urma controalelor efectuate în 10 și 11 iulie, când au fost inspectate 13 centre rezidențiale din județul Mureș, România. Dintre acestea, 12 erau centre private, iar unul era un centru public. Din cele 13 centre, 9 erau destinate persoanelor vârstnice, 3 găzduiau persoane cu dizabilități, iar unul era un centru pentru copii, conform unui comunicat al Instituției Prefectului jud. Mureș.
Citește și: „Azilele groazei”, în colimatorul comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei
Printre deficiențele constatate atunci de către instituțiile care au întocmit procesele verbale după acțiunile de control se numără:
- lipsa unor autorizări, cum ar fi cele pentru securitate și sănătate la incendiu
- neasigurarea lenjeriei curate, dezinfectate și călcate
- neefectuarea reparațiilor necesare bunei funcționări a unităților de folosință publică
-activități de alimentație publică în spații cu igienă necorespunzătoare și neaprobate sau neautorizate sanitar veterinar
- utilizarea unor proceduri nesigure în prestarea serviciilor de alimentație publică,
- colectarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală,
- lipsa afișării unor informații importante pentru beneficiari la sediul centrului, precum și alte deficiențe.
Au ales calea birocrației
În cadrul acțiunilor de control, autoritățile au emis o notificare către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități pentru retragerea licenței provizorii a Asociației Re-Min – Centrul de Îngrijire și Asistență "Căsuța lu Min".
Citește și: Godei, anunțat din timp de controale la azilele groazei. ”Cu cât timp să vă sunăm înainte?”
Această măsură a fost luată în urma constatării condițiilor precare de locuit din centrul menționat, unde se aflau în îngrijire 30 de beneficiari, în ciuda faptului că în procesul verbal de control se menționa o capacitate de 9 beneficiari.
Conform deciziei Direcției de Sănătate Publică Mureș, emisă pe 11 iulie, activitatea acestui centru a fost suspendată, considerându-se că funcționarea unității prezintă un risc iminent pentru sănătatea publică și încalcă anumite prevederi legale.
În urma suspendării, beneficiarii centrului urmau să fie temporar preluați de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, iar ulterior vor fi transferați în județele Covasna și Maramureș, prin grija DGASPC-urilor din județele de domiciliu ale persoanelor vizate, potrivit publicației zidezi.ro
Cum s-a apărat azilul groazei?
Asociația Re-Min – Centrul de Îngrijire și Asistență "Căsuța lu Min" a precizat, într-un comunicat propriu, că dispunea de o licență provizorie care permitea funcționarea centrului pentru 40 de locuri.
Ei susțin că au furnizat documente justificative pentru această capacitate și au considerat că eroarea înregistrată în procesul verbal de control a fost o greșeală umană neintenționată.
Ce s-a găsit în azilul groazei de la Mureș?
Cu toate astea, în urma verificărilor de joi seară s-au constatat următoarele:
”Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa).
Bolnavi ținuți ca în lagăr
Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a transmis Centrul de Resurse Juridice (CRJ).
Sursa citată a precizat că o altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi a mâinilor
”Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112.
Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului citat, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, echipa a mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria Materiale de construcţii.
”Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanţă pentru aceste 2 persoane”, a mai transmis sursa citată.
CRJ a precizat că unii dintre beneficiarii centrului au declarat că au fost legaţi, ameninţaţi, bătuţi de către personalul şi conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.
La rândul lor, reprezentanţii ISU Mureş au precizat că s-a intervenit pentru acordarea de asistenţă medicală, prim ajutor de urgenţă şi transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdeşti.