Pericolul din Marea Neagră. Puțini români știu de curenții Rip care pot ucide în ”apa până la brâu”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.06.2023 - 18:43
Cei care merg la mare ar trebui să știe la ce pericole se expun Foto: Pexels.com
Florin Tătui, cercetător conferențiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București Foto: captură Youtube Universitatea București
Curenții Rip se formează în apa mică și trag oamenii spre larg Foto: captură Youtube Facultatea de Geografie

Românii preferă vacanțele pe litoral însă puțini știu că îi paște un pericol mortal, în fiecare an, chiar din apele mării. Este vorba despre curenții care ucid zeci de persoane deși acestea se află aproape de mal, în apă ”până la brâu”

SHARE

Cei mai mulți dintre românii care își petrec vacanțele pe litoralul Mării Negre nu știu ce pericol îi paște chiar din apa mică în care se scaldă. Cercetătorii vorbesc despre niște curenți periculoși care ucid zeci de oameni în fiecare an. 

Aceștia apar când sunt valuri și oricine poate fi prins și dus în larg în câteva secunde.

Pericolul mortal din Marea Neagră. Curentul care poate ucide în ”apa până la brâu”

Rip este un curent de suprafață, îngust, foarte puternic, care se formează chiar și când apa ajunge doar până la brâu. Apare în special când în mare sau în ocean sunt valuri, care se sparg la mal, apoi apa se retrage către larg printr-un canal. Se formează perpendicular cu plaja și poate avea între 10 și 70 de metri lățime. Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri pe secundă, dar viteza maximă poate ajunge și la trei metri pe secundă. 

Spre comparație, un înotător obișnuit, dar antrenat, poate înota cu 0,8 metri pe secundă, un înotător olimpic – doi, trei metri pe secundă, iar viteza cu care curge apa unui râu de munte este de unu, doi metri pe secundă. Deci nu este o soluție să înoți împotriva unui curent rip. Dar există scăpare, scrie Libertatea.

Pentru ca publicul să înțeleagă mai ușor cum funcționează un curent rip, cercetătorii au făcut și un experiment cu vopsea ecologică verde monitorizată cu ajutorul unei drone.

„Puterea și viteza unui curent rip sunt cu atât mai mari, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense”, a explicat Florin Tătui, cercetător conferențiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București și membru al Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe a Universității din București.

În fiecare an, mor în medie 30 de persoane pe litoralul românesc din cauza curenților rip, spune Tătui. 

El a condus o echipă de cercetători (numită RORIP) în desfășurarea unui studiu privind curenții rip de pe litoralul românesc –  primul de acest tip din România și printre puținele din bazinul Mării Negre.

Citește și: Nu există risc de holeră pe Litoral. Românii nu au motiv să-şi anuleze vacanţele programate

Cercetătorii au analizat 34 de sectoare de plajă, între Năvodari și Vama Veche, pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție. Din cei 40,3 kilometri studiați, 74% sunt afectați de curenții rip, cu frecvență mai mică sau mai mare.

Cum îți dai seama că în apă este un curent rip

Specialiștii spun că poți identifica astfel de curenți chiar de pe mal, dacă urmărești câteva detalii. Dacă sunt valuri pe mare, dar există o zonă îngustă, perpendiculară cu plaja, cu apă liniștită – dar tulbure sau închisă la culoare –, acesta este un curent rip.

Pe acolo se întoarce către larg apa adusă la mal de valuri. S-ar putea să ducă cu ea și o linie de spumă, sedimente, alge sau alte materiale plutitoare, astfel încât curentul rip e mai ușor de urmărit.

Dar acesta poate să apară și când nu sunt valuri – atunci, apa este mai agitată în zona prin care se întoarce către larg.

Decesele care au loc prin înec, în perioade în care sunt valuri, sunt cauzate 100% de curenții rip, spune Tătui.

„Din analizele noastre, bazate pe intervențiile salvamarilor, am observat că toate decesele care au avut loc pe sectorul Eforie Nord s-au petrecut în momentele în care era arborat steagul roșu. Deci când turiștii nu trebuiau să intre în apă și când curenții rip sunt foarte, foarte puternici”, spune acesta într-un video lansat de Universitatea București pentru a crește conștientizarea față de acest pericol.

Citește și: Concediu la Mamaia unde o cameră ajunge la 1.500 lei, te tai în scoici și apa e foarte adâncă la mal

„În cazul în care steagul roșu este arborat și valurile sunt foarte mari, te pot lua din apa până la brâu”, avertizează Tătui.

Ce să faci dacă ești luat de un curent rip

Echipa RORIP de cercetători a realizat o broșură cu desene prin care turiștii pot înțelege mai ușor ce au de făcut în cazul în care sunt purtați de un curent rip.

Cum să acționezi dacă ești prins de curenții Rip by Valeria Cupa on Scribd

Aceștia subliniază că multe persoane au murit încercând să salveze victime din acești curenți, astfel că recomandarea lor este să alertezi un salvamar. În cazul în care acest serviciu nu este disponibil, sună la 112, aruncă-i persoanei respective un obiect plutitor și direcționeaz-o să înoate paralel cu plaja.

Statele Unite au 153.000 kilometri de coastă și înregistrează anual între 30 și 100 de morți din cauza curenților rip. În România mor în medie 30 de persoane pe sezon, pe cei 80 de kilometri de plaje.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te