Disensiuni între Parlamentul European și Consiliu, pe tema Kovesi, în numirea procurorului european

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.04.2019 - 18:52
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA

Continuă emoțiile pentru Laura Codruța Kovesi, aflată pe lista scurtă a liderilor UE pentru a fi numită în funcția de procuror-șef european. Parlamentul European și Consiliul UE au epuizat, joi, și a treia rundă de negocieri, însă fără a ajunge la un consens.

SHARE

Dezbaterile dintre cele două instituții europene, care negociază numele procurorului șeef european, au fost amânate încă o data, pentru data de 10 aprilie. Cea de-a patra întâlnire va fi, însă, și ultima, conform G4Media. În cursa pentru funcția de procuror european au rămas doi candidați: Laura Codruța Kovesi, fost procuror general și fost procuror-șef al DNA, și procurorul francez Jean-Francois Bohnert.

În scandalul legat Kovesi, în care aceasta a fost pusă sub control judiciar de Secția Specială din care face parte procuroarea Adina Florea, autoritățile de la Bruxelles – Parlamentul European și Comisia Europeană - au luat poziție și au condamnat presiunile făcute asupra fostei șefe a DNA.

Una dintre măsurile controlului judiciar era ca Laura Codruța Kovesi să nu poată părăsi țara decât cu acordul procurorului de caz. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, definitiv, ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul Kovesi.  

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului, regretăm profund situația actuală de blocaj, care impiedica cele doua institutii sa numeasca procurorul-sef al Parchetului European. Procurorul-sef va juca un rol cheie in punerea in practica a Parchetului European, institutie care va contribui la combaterea infractiunilor impotriva bugetului UE", a declarat Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), presedinte al Comisiei pentru libertati civile, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Oficialii Parlamentului European au reafirmat sprijinul pentru Kovesi si au acuzat Guvernul roman de "hartuire".

"Opozitia cu care se confrunta in prezent dna. Kovesi din partea autoritatilor romane scoate in evidenta curajul si independenta sa, ambele fiind cerinte esentiale pentru functionarea eficienta a Parchetului European. Hartuirea din partea guvernului roman a condus si la o discreditare totala a candidatului Consiliului", a spus si vicepresedinta Comisiei de libertati civile, Judith Sargentini.

"Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidati selectati. Dna. Kovesi este de departe cel mai puternic si mai promitator candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul ca Consiliul cedeaza presiunii guvernului roman de a sustine un candidat mult mai slab”, a declarat Ingeborg Grassle (PPE, Germania), presedinta comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, mai arată Ziare.com.

CITEȘTE ȘI: Kovesi a scăpat de controlul judiciar. Decizie definitivă a ICCJ

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te