Parlamentul a decis: pensiile deputaților și senatorilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85%

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.06.2020 - 17:07
Foto: Europa Fm
Foto: Europa Fm

S-au înregistrat 354 de voturi "pentru", o abţinere şi 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul.

SHARE

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, dar Birourile permanente reunite au decis joi să fie reintrodus pe ordinea zi a şedinţei comune de plen, motivul fiind legat de pensiile deputaţilor şi senatorilor.

USR a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, pentru că Parlamentul nu votează "prevederi", ci legi. Propunerea a fost respinsă de senatori şi deputaţi cu 276 de voturi.

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de "taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă".

Conform unui amendament, "pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei".

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că reglementările care fac referire la statutul deputaţilor şi senatorilor trebuie adoptate într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, "Suntem exact în această situaţie. (...) Procedura este şi regulamentară şi constituţională", a spus deputatul PNL.

Liderul USR, deputatul Dan Barna, a afirmat că USR luptă pentru desfiinţarea pensiilor speciale de patru ani, timp în care "s-au făcut diverse simulacre de rezolvare a problemei". El a apreciat că reglementarea referitoare la pensiile parlamentarilor trebuie introdusă într-o lege distinctă şi a susţinut că cei care au introdus joi pe ordinea de zi articolul referitor la parlamentari nu fac decât să atragă atenţia Curţii Constituţionale, "asigurându-se că CCR va respinge această lege".

"Unde suntem azi? S-a adoptat ieri o lege pentru impozitarea pensiilor speciale, a trecut de Camera Deputaţilor, trecuse de Senat şi s-a încheiat procedura parlamentară - pleacă la promulgare la preşedinte. Ceea ce se întâmplă astăzi, ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, prin această prevedere, pentru că nu apare nicăieri ca ar fi o lege, este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi, asigurându-vă că CCR va respinge această lege şi, în felul acesta, se creează un cârlig foarte puternic. (...) În realitate, CCR a fost consecventă în interpretarea că, dacă avem situaţii de suprapunere legislativă, aceea este situaţie de neconstituţionalitate", a spus Barna în plenul şedinţei camerelor reunite ale Parlamentului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te