Proiectul ordonanței a fost făcut public marți seară de Ministerul Finanțelor și prevede introducerea taxării suplimentare de 3% din cifra de afaceri pentru companiile care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice și pentru companiile din telecom. Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM. Taxarea pe cifra de afaceri se adaugă impozitului pe profit deja existent, de 16% plătit de fiecare companie din România.
„Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte”, a declarat Ion Lungu.
Citește și Panică în economie. Bursa București și acțiunile băncilor, în scădere
Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, în final, toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei.
„Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării”, a adăugat el.
Lungu a atras atenţia şi asupra retroactivităţii acestei prevederi. „Ea va intra în vigoare de anul viitor, dar noi în martie trebuie să plătim contribuţia aferentă cifrei de afaceri de anul acesta. Evident că nimeni nu şi-a bugetat aşa ceva”, a completat acesta.
Totodată, ordonanţa schimbă fundamental piaţa şi prin reintroducerea consumatorilor reglementaţi, după ce, la 1 ianuarie 2018, piaţa fusese complet liberalizată.
Citește și Camera de Comerț a României: Ordonanța privind Codul Fiscal are efecte puternic negative
Citește și Camera de Comerț Americană cere Guvernului să oprească asaltul asupra economiei