Omizile fac ravagii în Delta Dunării: 4.000 de hectare de arbori au fost afectate. Se usucă în masă

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.04.2023 - 19:59
Delta Dunării - Foto: Profimedia Images

În momentul de faţă suprafaţa afectată este de 4.000 de hectare de arborete şi că anul viitor ea va depăşi 6.000 de hectare.

SHARE

Circa 4.000 de hectare de arborete din zone administrate de Direcţia Silvică (DS) din Tulcea au fost afectate până acum de omizi defoliatoare, iar reprezentantul instituţiei, Dan Suciu, susţine că în lipsa unor măsuri specia de insecte va afecta ecosistemele din Deltă şi va crea pagube materiale importante.

Omizile fac ravagii în Delta Dunării: 4.000 de hectare de arborete au fost afectate. Se usucă

Suciu a declarat, marţi, în timpul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că defolierele repetate din ultimii doi, trei ani au provocat slăbirea arboretului, fapt care a dus la instalarea altor dăunători secundari ce au declanşat fenomene de uscare în masă a arboretului.

Citește și: Misterul Annei Maria Taigi, sfânta care deși a murit în anul 1837, pare că doarme liniștită „în pat”

"Dacă nu se vor lua măsuri de combatere, aceste suprafeţe afectate vor creşte, intensitatea atacurilor va creşte, iar suprafaţa arboretelui afectat de uscare în masă va creşte, ceea ce va produce nişte dezechilibre majore, pentru că pădurea aceea constituie nişte ecosisteme pentru alte elemente de biodiversitate. 

Vor dispărea condiţiile de cuibărire pentru păsări, pentru mamifere mici, vor apărea cheltuieli mari pentru evacuarea materialului lemnos uscat care nu va avea nicio valoare comercială. Nu ştiu ce vom face cu acest lemn. Plus cheltuielile de împădurire care vor fi semnificative", a declarat reprezentantul DS.

Anual, DS a solicitat în ultimii ani avizul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru acţiuni de combatere a insectei dăunătoare care s-a înmulţit pe fondul secetei.

"Nu este un produs chimic. Sunt spori ai unei bacterii care se găseşte în natură şi afectează această populaţie de insecte. Prin acest tratament mărim concentraţia prezenţei acestui agent biologic care să stopeze dezvoltarea insectelor. Nu e un produs chimic de sinteză asimilabil noţiunii de pesticid, dar e un produs de protecţia plantelor omologat de Autoritatea fito-sanitară", a menţionat Dan Suciu.

Reprezentantul DS a atras atenţia asupra faptului că pericolul reprezentat de specia Lymantria dispar este tot mai accentuat.

"Dacă în anii anteriori, acţiona la o anumită intensitate care ridica probleme, acum a devenit un factor periculos pentru că deja a început să declanşeze fenomene de uscare în masă. Am trecut la un cu totul alt nivel. Urmează ca de acum încolo să începem să scoatem arbori uscaţi", a mai spus Dan Suciu.

Citește și: Ministrul Apărării: „Stabilitatea Balcanilor de Vest reprezintă un obiectiv strategic al României”

În replică, reprezentantul ARBDD, Radu Voicu, a declarat că legea actuală nu permite tratamentul solicitat de DS.

"Poate ar trebui făcut şi un studiu de evaluare. E exact ca la specia şacal. În mod controlat, se pot extrage anumite exemplare, dacă se fac nişte studii. S-ar putea ca prin folosirea acestei substanţe chimice să facem un dezastru în Deltă. Nu sunt de specialitate", a precizat Radu Voicu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te