O femeie din Bihor, diagnosticată cu febra Q. Bacteria poate fi folosită ca armă biologică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.06.2023 - 13:33
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

O femeie din comuna Oșorhei din județul Bihor a fost diagnosticată cu febra Q, o boală transmisă de animale, în special de oi, deținute într-un saivan din apropierea locuinței sale.

SHARE

Pacienta, în vârstă de 51 de ani, a prezentat simptome respiratorii similare gripei și pneumoniei, conform directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

O femeie din Bihor, diagnosticată cu febra Q

Fevera Q este o boală cauzată de infectarea cu bacteria Coxiella Burnetti, care se transmite de la animale domestice precum oi, vaci sau capre, prin inhalarea aerului contaminat.

"Persoana afectată locuiește în vecinătatea unei ferme care include și un saivan de oi, astfel că am solicitat Serviciului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor să efectueze o verificare la fața locului", a menționat directoarea DSP Bihor, potrivit B1TV.

Ce este bacteria Coxiella Burnetti

Infecția cu Coxiella Burnetii, cunoscută sub numele de febra Q, afectează în mod obișnuit persoanele care lucrează în sectorul zootehnic și sunt expuse la inhalarea aerului contaminat, precum și persoanele care consumă alimente contaminate.

Citește și: Cum a murit milionarul Marius Ivan din cauza unei poze la Sinaia. Fondase două renumite companii

Coxiella burnetii este o bacterie în formă de tijă care poate provoca febra Q la oameni. Acest agent patogen trăiește ca un parazit în interiorul celulelor și este adesea transmis de la animale la oameni. De asemenea, s-a constatat că poate fi folosită ca armă biologică.

Această bacterie are nevoie de oxigen pentru a supraviețui și a efectua procese metabolice și este considerată relativ mică, având o dimensiune de aproximativ 0,4 microni.

Când apar complicațiile?

 În majoritatea cazurilor, Coxiella burnetii cauzează febra Q. Această afecțiune poate fi extrem de periculoasă și, în cel mai grav caz, poate fi fatală. De obicei, provoacă disconfort pulmonar, determinând inflamația plămânilor. De asemenea, poate afecta ficatul prin inflamație.

Persoanele afectate prezintă simptome comune de febră și gripă, cum ar fi slăbiciune, dureri musculare și articulare, frisoane și o stare generală de rău. De asemenea, pot prezenta lipsa poftei de mâncare, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Simptomele pulmonare se manifestă adesea sub forma unei tuse, care poate fi însoțită de sânge. Sistemul imunitar este grav afectat de această boală și poate duce chiar la inflamarea pericardului. Femeile care sunt afectate de febra Q pot prezenta avort spontan.

Deși febra Q poate fi contagioasă, ea poate fi tratată cu succes pentru a preveni apariția complicațiilor. Tratamentul este cauzal și simptomatic, dar este important să se inițieze cât mai devreme posibil. În cazul în care boala rămâne netratată, de obicei duce la decesul pacientului.

Când trebuie să consulți un medic?

Dacă apar simptome precum febră ridicată, dureri musculare și alte simptome caracteristice Coxiella burnetii, este recomandat să consulți un medic.

Detectarea precoce a febrei Q crește șansele de vindecare. În cazul în care apar semne de inflamație la nivelul ficatului, inimii sau creierului, se recomandă să mergi la cea mai apropiată unitate spitalicească.

Același lucru se aplică și în cazul tusei cu sânge sau problemelor cardiovasculare. Femeile afectate ar trebui să discute cu medicul ginecolog.

Risc crescut pentru femeile însărcinate

Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de avort spontan, motiv pentru care este esențial să se adreseze unui medic în caz de febră.

Este recomandat să consulți un medic atunci când apar simptome care se agravează rapid și nu dispar în mod obișnuit. Clarificarea și tratamentul medical sunt necesare datorită riscului de infecție, potrivit healthandmedicineinfo.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te