Noi sisteme Patriot vor fi livrate în România. Pentagon a semnat un contract de aproximativ 1.000.000.000 de dolari cu Compania americană Raytheon Technologies pentru a livra armamentul, scrie The Defense Post.
Este vorba despre sisteme de rachete Patriot suplimentare pentru a consolida capacitățile de apărare aeriană ale țării.
Acordul marchează a treia comandă de sisteme Patriot pentru București, după achizițiile anterioare din 2017 și 2020.
Termenul de finalizare al contractului este 31 decembrie 2029.
UPDATE. Ministerul Apărării Naționale de la București a precizat că sumele alocate de Pentagon pentru sistemele Patriot destinate României sunt cele pentru cele 3 deja comandate de țara noastră, nu cel nou care urmează să fie livrat în schimbul sistemului donat Ucrainei.
„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat recenta comandă de producție lansată de Guvernul SUA către compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de dirijare și rachete pentru următoarele trei sisteme Patriot care vor intra în dotarea Armatei României”, a transmis MAPN pe pagina sa de Facebook.
„Echipamentele de ultimă generație, care constituie baza următoarelor trei sisteme Patriot pentru care România a semnat contractul de achiziție la finele anului 2023, vor completa capacitățile strategice de apărare antiaeriană ale țării noastre, extrem de importante în actualul context de securitate din regiunea Mării Negre”, a declarat ministrul Tîlvăr, citat în mesajul MAPN.
Comanda de acum vizează partea de producție a sistemelor 5, 6 și 7 comandate de România. Contractul pentru aceste contracte a fost semnat de România cu SUA la finalul lui 2023. Comanda alocată acum de Pentagon vizează componenta care ține de compania americană Raytheon, restul costurilor pentru cele 3 sisteme Patriot urmând să se împarte către alte companii precum Lockheed Martin și Oshkosh.
Contractul pentru cel de-al optulea sistem, care îl va înlocui pe ce donat Ucrainei, urmează să fie semnat, au declarat pentru HotNews.ro surse din MApN.
Noi sisteme Patriot pentru România. Costă 1.000.000.000 de dolari. Când vor fi livrate
Cea mai recentă înțelegere acoperă furnizarea de unități de pompieri Patriot, care includ radare avansate, stații de control și rachete interceptoare.
Într-o declarație trimisă The Defense Post , vicepreședintele RTX pentru Patriot Global, Pete Bata, a subliniat că noul contract va permite țării NATO să își protejeze mai bine cetățenii și infrastructura critică pe fondul amenințărilor crescânde din regiune.
El a descris investiția continuă a României în Patriot drept „o dovadă a dăruirii națiunii de a asigura securitatea colectivă, descurajarea și stabilitatea în întreaga Europă”.
„[RTX] se angajează să ofere României capacități avansate integrate de apărare antiaeriană și antirachetă”, a adăugat el.
RTX a declarat că va colabora cu companiile locale de apărare pentru a asigura un lanț de aprovizionare fără întreruperi pentru Patrioții Români.
„Luptă dovedită”
Patriot , sau Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă, pentru orice vreme, conceput pentru a contracara amenințări precum rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, rachetele balistice și alte amenințări aeriene avansate .
Este echipat cu un sistem de ghidare a rachetei și poate primi comenzi de corecție la mijlocul cursei pentru lovituri mai precise.
Cea mai avansată versiune, Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3), are o rază de cuplare maximă de 150 de kilometri (93 mile) și o rază de acțiune a radarului de căutare de 170 de kilometri (105 mile).
Sistemul sa dovedit eficient în Ucraina, interceptând cu succes o gamă largă de armament rusesc, inclusiv avioane de luptă Su-34 și rachete hipersonice Kinzhal .
„Patriot este fundamentul apărării aeriene pentru 19 țări, iar sistemul continuă să-și demonstreze eficacitatea împotriva amenințărilor aeriene avansate și a atacurilor masive de raid complexe”, a declarat RTX.