Nicolae Ciucă: România e decisă să sprijine Ucraina cât va fi necesar

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.02.2023 - 17:50
Nicolae Ciucă Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Şeful Executivului a participat la evenimentul "România - 1 an de solidaritate faţă de Ucraina", organizat de Guvernul României împreună cu UNHCR şi Agenţiile ONU din România.

SHARE

La începutul intervenţiei sale, premierul a propus participanţilor păstrarea unui moment de reculegere pentru 'victimele odiosului conflict din Ucraina'.

"Astăzi se împlineşte, din păcate, un an de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, declanşând un război cumplit pe teritoriul acestei ţări. Un stat suveran şi independent este agresat în cel mai direct şi oribil mod, respectiv prin război şi atac armat.

Într-o singură zi, ordinea şi legile internaţionale au fost călcate în picioare de către un stat care nu respectă democraţia şi nici valorile lumii libere. Un stat care-şi construieşte relaţia cu ţările vecine în baza unei atitudini imperiale, o atitudine care nu-şi mai are locul în secolul XXI.

Rusia şi-a rezervat dreptul de a invada o ţară, de a-i ucide populaţia civilă şi de a-i distruge infrastructura, şcoli, grădiniţe, spitale, drumuri, sistem energetic. 

Citește și: Un cercetător român, doctor în matematică și fizică, studiază tornadele și torsul pisicilor în SUA

Oraşe întregi au fost şterse de pe faţa pământului în baza unui argument iluzoriu şi abuziv, respectiv al dreptului istoric de a controla teritorii. Acest comportament criminal şi arbitrar a arătat că puterea de la Moscova nu numai că dispreţuieşte opţiunile statelor de a-şi alege propriul viitor, ci şi faptul că este o ameninţare directă la întreaga lume liberă ", a mai declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: România e decisă să sprijine Ucraina cât va fi necesar

El a adăugat că, prin comportamentul "criminal şi arbitrar", Puterea de la Moscova a arătat "nu numai că dispreţuieşte opţiunile statelor de a-şi alege propriul viitor, ci şi faptul că este o ameninţare directă la întreaga lume liberă".

"Şi lumea liberă a luat atitudine. Lumea liberă a refuzat ştergerea de pe harta mondială a Ucrainei şi azi vorbim, de fapt, despre eşecul strategic imens al Puterii de la Moscova. (...)

Conducerea politică şi militară a Rusiei a estimat greşit capacitatea statelor occidentale de a se uni şi voinţa Ucrainei de a-şi apăra dorinţa de a fi parte a lumii libere. Rusia a estimat greşit forţa valorilor democratice şi, mai cu seamă, omenia şi dârzenia popoarelor care cred în aceste valori ", a evidenţiat Ciucă.

Prim-ministrul a accentuat că poziţia României a fost foarte clară încă de la începutul invaziei ruse şi rămâne fermă, aceea de solidaritate deplină cu partenerii din NATO şi UE, plus sprijin puternic pentru Ucraina în contracararea agresiunii.

"Societatea noastră, instituţiile şi organizaţiile neguvernamentale au răspuns simplu rapid şi eficient. Aşa cum românii s-au arătat mereu empatici şi săritori la nevoie în toată istoria noastră, la fel am reacţionat şi acum şi vom continua să ajutăm cu aceeaşi energie poporul şi statul ucrainean", a arătat Ciucă.

Premierul a punctat că România a reuşit, atât la nivel guvernamental, cât şi al întregii societăţi, să acorde o importantă asistenţă umanitară celor peste 3,6 milioane de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţele ţării noastre în ultimele 12 luni, dintre care 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvern sau de la partenerii internaţionali.

Totodată, acesta a subliniat sprijinul acordat pentru integrare celor peste 111.000 de cetăţeni ucraineni care s-au stabilit în România în această perioadă şi care beneficiază de cazare, masă, transport, educaţie, servicii medicale şi sociale gratuite în ţara noastră.

El a menţionat, de asemenea, că prin hub-ul de la Suceava au fost derulate 74 de misiuni internaţionale de sprijin umanitar către Ucraina şi Republica Moldova, în timp ce de la nivelul Guvernului şi autorităţilor locale s-au desfăşurat acţiuni similare de sprijin umanitar.

Premierul a mai menţionat şi faptul că România este partenerul de încredere european şi internaţional care oferă şi cele mai importante coridoare de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională: rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă, pentru facilitarea transportului şi tranzitului cerealelor ucrainene şi a altor mărfuri către pieţele internaţionale.

Acesta a amintit şi o altă dimensiune a sprijinului pentru Ucraina, respectiv cea din domeniul energetic - la iniţiativa ţării noastre a fost creată Trilaterala România-Ucraina- Republica Moldova, având ca scop cooperarea în acest domeniu între cele trei state.

A făcut referire şi la sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei şi Republicii Moldova, precum şi la susţinerea sancţiunilor aplicate Rusiei în plan internaţional, inclusiv prin crearea unui mecanism pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru atrocităţile comise în războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei.

"Această implicare a noastră şi poziţia solidară cu statele occidentale vor continua. Responsabilitatea statelor occidentale este de a opri acţiunile Kremlinului, care ameninţă nu doar Ucraina, dar şi întreaga lume liberă", a mai declarat Ciucă.

În context, premierul a atras atenţia şi asupra pericolului reprezentat de războiului informaţional susţinut de Rusia în această perioadă.

"Prin acest război hibrid, Rusia speră să dezbine societăţile occidentale şi să le facă mai slabe. Să fim atenţi, aşadar, la extremismul politic şi subminarea valorilor democratice. Aceasta ar putea fi, din păcate, poarta de intrare pentru interesele Rusiei în Europa, iar România nu este o excepţie, fiind o ţintă a războiului hibrid purtat de Kremlin.

Iată de ce, solidaritatea şi unitatea societăţii româneşti sunt cruciale în aceste timpuri. Totodată, stabilitatea guvernării este un factor esenţial pentru răspunsul consolidat al ţării noastre la ameninţările din regiune şi pentru susţinerea opţiunii Ucrainei de a fi parte a lumii libere", a completat el.

În finalul intervenţiei, premierul a transmis poporului ucrainean şi liderilor de la Kiev susţinerea României.

"Mesajul meu pentru familiile pe care le găzduim azi în România este: aici, azi, sunteţi bine primiţi, sunteţi ocrotiţi oricât va fi nevoie! De asemenea, mesajul pentru conducerea de la Kiev, pentru populaţia civilă şi pentru luptătorii curajoşi care apără astăzi întreaga lume liberă este: suntem cu voi cât va fi nevoie!", a afirmat Ciucă. AGERPRES/

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te