20.500 €/lună, venitul lui Mugur Isărescu. 3.700 €, doar pensia care i-a crescut, în 2021, cu 15%

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.07.2022 - 16:15
Mugur Isărescu conduce BNR din 1990/ Foto: Inquam Photos

Venitul lunar al lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), este de peste 20.000 de euro lunar. În ultimul an, pensia i-a crescut cu 15%.

SHARE

Potrivit declarației de avere pe 2021 publicate pe site-ul BNR, Mugur Isărescu a câștiga în ultimul an 1.216.064 de lei, ceea ce reprezintă în venit lunar de 101.338 lei (20.510 de euro)

Salariul de guvernator reprezintă 960.752 de lei pe an (80.062 de lei pe lună), indemnizația de membru al Academiei Române a fost 30.612 pe an (2.551 de lei pe lună), iar pensia a fost de 224.700 pe an (18.725 de lei pe lună).

De remarcat, comparativ cu declarația de avere din 2021, că pensia i-a crescut în ultimul an cu 30.960 de lei pe an (2.580 de lei pe lună), de la 193.740 de lei la 224.700 de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 15%. Asta înseamnă că în prezent, Isărescu încasează o pensie de 3.789 de euro.

Familia Isărescu mai deține bijuterii, numismatică, tablouri, icoane și veselă de argint în valoare de peste 210.000 de lei, iar în conturi are 1.033.918 de lei, 27.319 euro și 12.506 dolari.

Acuzat de colaborare cu Securitatea

Newsweek România a publicat în exclusivitate toate documentele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) referitoare la sursa „Manole" (Mugur Isărescu) de la Institutul de Economie Mondială.

Dezvăluirea exclusivă a trecutului de turnător la Securitate al lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a fost făcută de către cotidianul România liberă în martie 2017.

Citește și:

EXCLUSIV Toate documentele CNSAS despre turnătoriile lui Isărescu „Manole” la Securitate

„România liberă” a decis să șteargă de pe site-ul publicației și articolele publicate acum peste trei ani, și documentele care însoțeau acele articole.

Autorul dezvăluirilor din RL a primit de la CNSAS, în calitate de cercetător acreditat, documentele care probează că Mugur Isărescu este „Manole". Aceste documente, așadar, nu aparțin României libere, ci publicului.

Newsweek România a decis, prin urmare, să publice integral dosarul lui Mugur Isărescu de la CNSAS, dar și articolele publicate în 2017 în România liberă, care acum nu se mai regăsesc pe site-ul RL, în ordinea în care au fost publicate.

Mugur Isărescu a semnat zeci de note despre colegi și diplomați pentru Securitatea ceaușistă

Citește și:

Ce turna Isărescu la Securitate: membrii comunității diplomatice se plângeau că n-aveau gaz, căldură

CCR l-a scăpat pe Isărescu

La sfârșitul anului 2021, CCR a declarat neconstituțională legea care a permis redeschiderea procedurilor pentru verificarea legăturilor lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu Securitatea. În iunie 2020, Consiiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a sesizat instanța.

În iunie 2020, Consiiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a sesizat instanța privind constatarea calității de colaborator al Securității a lui Mugur Isărescu.

Anterior, guvernatorul Băncii Naționale a României a primit aviz de necolaborare cu fosta poliție politică comunistă. În 2016, jurnalistul Cătălin Prisacariu, redactor-șef adjunct al Newsweek România, a dezvăluit că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității cu numele de cod „Manole”.

Deși au apărut dovezi noi, CNSAS nu le-a putut reanaliza, pentru că până în 2019 legea nu permitea revizuirea deciziilor de necolaborare deja publicate. Abia în acel an, a apărut un nou act normativ care a permis reanalizarea dosarelor, dacă apar proble noi.

Citește și:

CCR l-a scăpat pe Isărescu de ștampila oficială de colaborator al Securității

Colegiul CNSAS a introdus o acțiune în instanță prin care a cerut stabilirea calității de colaborator al Securității pentru Mugur Isărescu.

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de banca și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) - 1 persoană”, se arată într-un comunicat CNSAS.

În cererea adresată instanței, CNSAS susține că Mugur Isărescu a fost sursă a serviciului secret comunist din 1979, timp de 10 ani, iar informațiile pe care acesta le-ar fi furnizat despre cetățeni străini ar fi dus la încălcarea drepturilor fundamentale ale acestora. Două note conspirative sunt citate de cercetători.

La scurt timp, Mugur Isărescu a atacat la Curtea Constituțională două articole din OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, precum și Legea 161/2019, care aduce modificări OUG 24/2008.

Cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a a admis solicitarea guvernatorului BNR și a admis excepția de neconstituționalitate invocată de acesta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te