Românii vor ceda companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor? Unde se întâmplă deja

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.09.2024 - 13:12
Românii vor ceda companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor? Unde se întâmplă deja - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Românii vor ceda companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor? Unde se întâmplă deja - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Românii vor ceda companiilor energetice controlul supra electrocasnicelor? Milioane de americani fac deja asta, iar motivul este unul lesne de înțeles.

SHARE
Românii vor ceda companiilor energetice controlul supra electrocasnicelor? Sunt deja milioane de oameni care fac asta din motive lesne de înțeles. 
 
În urmă cu un an, în septembrie 2023, într-una din ultimele zile ale unui val de caniculă extremă, fără precedent, aparatele de aer condiționat din Texas, funcționând la capacitate maximă, amenințau să ″doboare″ rețeaua electrică din
 
statul american, moment în care operatorul statal de transport și sistem a declarat stare de urgență energetică, cerându-le texanilor să-și reducă consumul între orele 18 și 21.

Românii vor ceda companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor? Unde se întâmplă deja

 

Un locuitor din Houston, de exemplu, nu a trebuit să se deplaseze până la termostat pentru a răspunde la apel. Compania sa locală de utilități i-a oprit de la distanță aerul condiționat de 9 ori în acea zi, ca parte a unei strategii de

 menținere a adecvanței rețelelor din întreaga țară, care se confruntă toate cu un boom al consumului de energie și cu majorarea ponderii producției impredictibile a eolienelor și fotovoltaicelor în totalul generării de electricitate, scrie profit.ro.

Garcia s-a înscris într-un astfel de program al furnizorului său de energie, Octopus Energy, în schimbul primirii unui discount pe facturile lunare de consum de curent electric.
 

Atunci, în Texas, Octopus și alte companii energetice au oprit sau dat mai încet aparate de aer condiționat, au întrerupt încărcări de mașini electrice și au pornit baterii de prosumatori. În plus, au plătit magazine, centre de date și clădiri de birouri pentru ca acestea să-și stingă becurile, să-și oprească aparatele de aer condiționat și să-și încetinească computerele.

 

În acest fel, a fost obținută o reducere totală cu 2.600 MW (echivalentul unei centrale nucleare de mari dimensiuni) a cererii de energie, într-un moment critic, în care rețeaua se afla în criză.

De aceea, astfel de programe poartă numele de centrale electrice virtuale (Virtual Power Plants – VPP). Experții spun că ele vor fi cruciale pentru a ajuta SUA să-și ″înverzească″ sistemul energetic fără să se confrunte cu pene grave de curent (blackouts) și fără să aștepte ani de zile construirea de noi unități de producție de energie și de noi linii electrice de transport și distribuție.

În România, sectorul este încă în stadiu de pionierat și nu a atins încă consumul casnic. Deocamdată, a început să se vorbească despre accesul distribuitorilor la instalațiile prosumatorilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te