Românii vor ceda companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor? Unde se întâmplă deja
Un locuitor din Houston, de exemplu, nu a trebuit să se deplaseze până la termostat pentru a răspunde la apel. Compania sa locală de utilități i-a oprit de la distanță aerul condiționat de 9 ori în acea zi, ca parte a unei strategii de
menținere a adecvanței rețelelor din întreaga țară, care se confruntă toate cu un boom al consumului de energie și cu majorarea ponderii producției impredictibile a eolienelor și fotovoltaicelor în totalul generării de electricitate, scrie profit.ro.
Atunci, în Texas, Octopus și alte companii energetice au oprit sau dat mai încet aparate de aer condiționat, au întrerupt încărcări de mașini electrice și au pornit baterii de prosumatori. În plus, au plătit magazine, centre de date și clădiri de birouri pentru ca acestea să-și stingă becurile, să-și oprească aparatele de aer condiționat și să-și încetinească computerele.
În acest fel, a fost obținută o reducere totală cu 2.600 MW (echivalentul unei centrale nucleare de mari dimensiuni) a cererii de energie, într-un moment critic, în care rețeaua se afla în criză.
De aceea, astfel de programe poartă numele de centrale electrice virtuale (Virtual Power Plants – VPP). Experții spun că ele vor fi cruciale pentru a ajuta SUA să-și ″înverzească″ sistemul energetic fără să se confrunte cu pene grave de curent (blackouts) și fără să aștepte ani de zile construirea de noi unități de producție de energie și de noi linii electrice de transport și distribuție.
În România, sectorul este încă în stadiu de pionierat și nu a atins încă consumul casnic. Deocamdată, a început să se vorbească despre accesul distribuitorilor la instalațiile prosumatorilor.