Memorialul Holocaustului: "kit de tatuaje de la Auschwitz", puțin probabil să fi fost folosit

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.02.2022 - 09:35
Memorialul Holocaustului: "kit de tatuaje de la Auschwitz", puțin probabil să fi fost folosită/FOTO: Reuters
Memorialul Holocaustului: "kit de tatuaje de la Auschwitz", puțin probabil să fi fost folosită/FOTO: wsj.com

O trusă parțială de tatuaje oferită la o licitație în Israel ca fiind un artefact de la Auschwitz este foarte puțin probabil să fi fost folosită pe evreii din lagărul de concentrare nazist, potrivit unei investigații ordonate de o instanță de judecată.

SHARE

Cele opt matrițe de oțel de mărimea unei unghii, fiecare dintre ele fiind căptușită cu ace pentru a forma cifre, au fost oferite anul trecut de un licitator din Ierusalim care le-a descris ca fiind "cel mai șocant dintre obiectele Holocaustului", cu un preț estimat între 30.000 și 40.000 de dolari, relatează Reuters.

Tribunalul Districtual din Tel Aviv a admis în noiembrie o cerere a supraviețuitorilor de a suspenda vânzarea.

Acesta a cerut Centrului mondial de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim să încerce să autentifice trusa înainte ca instanța să decidă dacă licitația poate continua.

Raportul de cinci pagini rezultat spune: "Ar părea foarte probabil ca aceste matrițe să fi fost folosite pentru a tatua evrei, deși acest lucru nu poate fi determinat cu certitudine absolută".

Citește și: VIDEO ÎPS Teodosie, despre Vladimir Putin: „Nu-i negru cum îl prezintă lumea. E cel mai mare ctitor”

Raportul Yad Vashem urma să fie prezentat joi instanței. O decizie a instanței este așteptată la o dată ulterioară.

Peste 1,1 milioane de persoane, dintre care aproximativ 90% evrei, au fost ucise la Auschwitz, care făcea parte dintr-o rețea de lagăre administrate de Germania nazistă pe teritoriul polonez ocupat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Raportul Yad Vashem a precizat că, în timp ce matrițele erau folosite de la sfârșitul anului 1941 pentru a încorpora cerneală în partea superioară stângă a pieptului prizonierilor, marcându-i cu numere de serie, "majoritatea covârșitoare" a acestor victime erau deținuți politici neevrei sau trupe capturate.

Citește și: Putin ține în șah Europa și ia cu asalt Africa. Tentativă de puci în Guineea-Bissau

Această metodă s-a dovedit în curând greoaie și a fost înlocuită cu tatuarea brațelor prizonierilor cu ajutorul stilourilor, se arată în raport, adăugând că sute de mii de evrei au primit astfel de semne, în timp ce doar "zeci sau sute" au fost numerotați cu ajutorul matrițelor.

Inspecția matrițelor scoase la licitație a arătat că "în mod clar nu fuseseră folosite în mod regulat" și că fuseseră curățate, se arată în raport.

Acesta a sugerat că acestea datează din 1949 - mult după război - deoarece o broșură a producătorului a fost publicată în acel an. Astfel de matrițe au fost concepute pentru a marca animalele, se arată în raport.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te