„Fără ipocrizie despre pensiile de serviciu ale magistraților. Pe de-o parte, ele trebuie să existe. Un magistrat trebuie să aibă un venit decent când părăsește profesia plină de incompatibilități, presiuni și răspunderi (indiferent cine ce ar zice).
Nu mai are rost să fac trimitere la decizii CCR, acte ale organismelor internaționale s.a. (...) Pe de altă parte nu am fost, nu sunt și nu voi fi vreodată de acord ca pensia specială a magistratului să fie mai mare decât câștigul salarial lunar din timpul exercitării profesiei”, a scris judecătorul pe pagina sa de Facebook.
Propunerea lui Bogdan Mateescu vine în ciuda faptului că plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al cărui membru este, s-a exprimat cu alte ocazii că principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu.
„Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituția României.
Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, așa cum s-a reținut, de altfel, şi de către Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 873 din data de 25 iunie 2010", transmitea recent CSM, citat de Știripesurse.