FOTO Medalia călătoriei apostolice a Papei Francisc în România, depusă în sicriul său

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.04.2025 - 07:55
Medalia călătoriei apostolice a Papei Francisc în România, depusă în sicriul său - Foto: vaticannews.va
Medalia călătoriei apostolice a Papei Francisc în România, depusă în sicriul său - Foto: vaticannews.va

Medalia călătoriei apostolice a Papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său, în cadrul ceremoniei speciale de închidere a acestuia de vineri seara. Funeraliile Suveranului Pontif au loc sâmbătă, în Piața Sfântul Petru din Roma.

SHARE

Cu ritul impresionant al acoperirii feței regretatului papă Francisc, s-a desfășurat în seara de vineri, 25 aprilie 2025, ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit al primului papă iezuit din istoria Bisericii.

În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care se află și medalia călătoriei apostolice pe care papa Francisc a efectuat-o în România, potrivit vaticannews.va.

Citește și: Legenda bisericii unde Papa Francisc va fi înmormântat. 7 Suverani Pontifi au fost îngropați aici

Medalia călătoriei apostolice a Papei Francisc în România, depusă în sicriul său

”Dragi frați și surori”, a spus celebrantul la începutul ceremoniei de închidere a sicriului, ”ne-am adunat aici ca să săvârșim ultimele gesturi de pietate umană înainte de Sfânta Liturghie de înmormântare a papei nostru Francisc.

Vom citi [așa-numitul] «Rogitus», care amintește viața și faptele sale mai importante, pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu. 

Cu venerație, vom pune pe chipul său un văl, cu speranța vie că el va contempla chipul Tatălui împreună cu Fericita Fecioară Maria și cu toți sfinții”.

Citește și: Se pregătește alegerea noului Papă: când are loc conclavul după moartea papei Francisc

După cântarea imnului ”Benedictus” (Lc 1,68-79) și îndemnul oficiantului de a se ruga cu toții în tăcere, s-a rostit o ultimă rugăciune de rămas bun.

Maestrul de ceremonii pontificale a pus apoi un văl de mătase albă pe chipul papei răposat, după care celebrantul a stropit trupul neînsuflețit cu apă sfințită. A fost pus apoi în sicriu o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului celui răposat și tubul sigilat cu pergamentul «Rogitus».

A fost pus apoi capacul peste sicriul de zinc, deasupra căruia se află stema pontifului răposat și o plăcuță pe care sunt înscrise numele papei, durata vieții și a slujirii sale ca Succesor al lui Petru.

Citește și: Cum a trăit Papa Francisc: pantofi simpli, ceasuri de plastic și un Ford Focus albastru

Sicriul de zinc a fost sudat, apoi au fost puse mai multe sigilii. A fost închis, apoi, sicriul de lemn.

Deasupra capacului se află crucea și stema pontifului răposat. (Ceremonia de închidere a sicriului papei Francisc, 25 aprilie 2025, ora 19.00, în bazilica San Pietro).

Potrivit ultimelor informări ale Sălii de Presă, aproximativ 250 de mii de oameni au trecut prin fața catafalcului pentru o vizită de rugăciune și un ultim omagiu adus Sfântului Părinte.

Printre medaliile emise în timpul pontificatului Papei Francisc se află și medalia călătoriei sale apostolice în România. O amintire care rămâne alături de Papa Francisc până în ziua de apoi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te