Iată principalele declarații ale lui Ludovic Orban
- Restricțiile pentru circulația pe timp de noapte se vor extinde și pe timp de zi.
- Cetățenii vor putea ieși din casă pentru a putea merge la serviciu, pentru a-și cumpăra bunurile necesare (medicamente, alimente), pentru a putea merge la analize medicale urgente care nu pot fi făcute la distanță. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie.
- S-a rostogolit o declarație care nu este adevărată, privitoare la persoanele de peste 65 de ani.
- Persoanele în vârstă prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire. Pentru a-i proteja, se va institui această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval orar în care cei peste 65 de ani se vor putea deplasa.
- Ne gândim să stabilim un program exclusiv pentru ei la magazine, pentru a nu interacționa cu alte persoane.
- Punem la punct un sistem electronic de monitorizare a persoanelor care se află în carantină, pentru ca acestea să nu părăsească izolarea sau carantina. Funcționarea unui astfel de soft va ușura supravegherea celor izolați la domiciliu.
- Îi rog pe români să fie responsabili, să respecte recomandările medicilor. E mult mai bine dacă se reușește limitarea răspândirii virusului atât de mult cât este posibil.
- Avem ca obiectiv important achiziția de echipamente de protecție, de măști, combinezoane, mănuși. În mod normal, conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategice, achiziționate din timp, pentru a putea face față unei epidemii.
- La momentul la care am preluat guvernarea, stocurile erau zero.
- Pe 4 februarie, am emis un OUG care a permis achiziționarea acestor produse fundamentale pentru protejarea celor aflați în linia I.
- Cererea pe piața internațională a crescut exploziv. Facem tot ce e omenește posibil să cumpărăm cât mai mult. Au fost contracte care nu au putut fi duse la bun sfârșit, fiind blocate de țări.
- Ca să luăm 80.000 de măști din Germania, a fost necesară o intervenție la Ministerul Sănătății german, ca să meargă mai departe achiziția.
- Crucea Roșie a venit alături ide noi și mulțumesc tututor companiilor care au făcut donații Crucii Roșii, pentru a putea cumpăra materiale necesare.
- Facem achiziții prin Ministerul Sănătății, printr-o finanțare de la Banca Națională.
- Al treilea obiectiv a fost de a întări Direcțiile de Sănătate Publică. Numărul de angajați a crescut cu peste 4.000. Am implicat rezidenți, medici școlari, medici din spitale care nu sunt în prima linie.
- DSP-urile trebuie să facă față unor misiuni pentru care nu fuseseră pregătite și trebuie să facem față din mers.
- Anchetele epidemiologice trebuie făcute mai mult, cu o viteză crescută, pentru a găsi la timp pe cei infectați.
- Punem un plan de pregătire graduală a spitalelor, în funcție de numărul de persoane infectate, pentru a fi primite spre tratament.
- Avem trei etape de pregătire a spitalelor. Prima funcționează astăzi, în a doua intră spitalele de boli infecțioase și pneumologice. În a treia linie, căutăm în fiecare județ spitale dedicate pentru cei bolnavi cu COVID-19.
- Vizăm creșterea capacității de diagnosticare, pentru a identifica mai rapid persoanele infectate.
- Am plecat de la un număr foarte redus de aparate de analiză, doar 9 aparate de Real Time PCR. Acum sunt 19.
- Am identificat toate aparatele existente în țară și le-am pus în funcțiune.
- Vrem să ajungem la cel puțin un aparat Real Time PCR pe județ.
- Problema cea mai mare pe care o vom avea în continuare este de a asigura kiturile de testare.
- Epidemiologii, membrii grupului de suport științific de pe lângă Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au declarat că testele rapide nu au o precizie mare. Există o marjă de eroare de 20%, care este enormă.
- Deci sunt obligatorii aparatele Real Time PCR.
- Există un contract cert pentru 2.000 de kituri de testare, pentru testarea a peste 100.000 de persoane.
- Vrem să creștem posibilitatea de testare la 2.000 de persoane pe zi.
- Problema nu sunt banii în momentul de față.
- Suntem în curs de achiziție de ventilatoare. Avem contracte semnate pentru 300 de ventilatoare, care vor veni pe rând, pe măsură ce sunt produse.
- Așteptăm deciziile pe care le va lua Banca Națională, care vor fi coordonate cu cele ale guvernului, pentru protejarea economiei.
-