lGSU: 280 de cluburi din toată țara nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.10.2018 - 14:07

Din aproape 1.200 de cluburi şi discoteci care funcţionează la nivel naţional, 280 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Totuși, comparativ cu 2015, solicitările pentru obţinerea autorizaţiilor a crescut cu până la 130 la sută, potrivit IGSU.

SHARE

În ultimii trei ani au fost emise peste 8.400 de avize şi autorizaţii pentru unităţile cu aflux de persoane, în timp ce 117 au fost închise de pompieri. În urma celor aproape 33.000 de controale la unităţile aglomerate, printre care şi cluburi, baruri şi discoteci, au fost date peste 22.600 de amenzi în valoare de peste 76,1 milioane de lei,  informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Potrivit IGSU, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, inspectorii de prevenire au făcut 32.844 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, precum şi la cele de comerţ şi alimentaţie publică. În urma acestor controale au fost date 22.607 amenzi, în valoare totală de 76.162.500 de lei.
O mare parte dintre controalele în cluburi şi alte localuri publice s-au realizat inopinat, în special pe timpul nopţii, pentru a fi constatate şi înlăturate neregulile, precizează reprezentanţii inspectoratului.
Principalele deficienţe găsite în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor sunt improvizaţii la instalaţia electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranţă a căilor de evacuare şi a hidranţilor interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, nerealizarea de lucrări de întreţinere şi de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
La nivel naţional există 58.279 de cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, de comerţ şi de alimentaţie publică, dintre care pentru 3.237 (6 la sută) mai este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Celelalte obiective fie au obţinut autorizaţia, fie nu au nevoie de ea.
În ceea ce priveşte cluburile şi discotecile, dintr-un total de 1.191 de obiective aflate în evidenţele unităţilor IGSU, 280 obiective (23,5 la sută) funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu.
„Amintim faptul că prin obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinţei fundamentale - securitate la incendiu (existenţa căilor de evacuare, a instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat şi a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor etc.)”, mai spun reprezentanţii Inspectoratului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.