Potrivit Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
Exceptate sunt doar instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale (MApN) sau Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Dacă nu o fac sunt obligate prin lege să plătească lunar către Bugetul de stat o sumă repreentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Răspunsurile primite de deputatul PNL Mara-Daniela Calista sunt dezamăgitoare. Niciunul dintre ministerele chestionate și majoritatea covârșitoare a instituțiilor subordonate nu respectă procentul de 4% în ceea ce privește aparatul propriu sau instituțiile subordonate. Singura excepție: Centrul Național de Management al Apei Grele, din subordinea Ministerului Economiei și Energiei, unde 5,19% dintre angajați sunt persoane cu dizabilități.
Situația este următoarea:
- Ministerul Fondurilor Europene
Nr. total de persoane cu handicap angajate: 10
Procent din totalul angajaților: 1%
- Ministerul Transporturilor
6 persoane
1,40%
- Ministerul Justiției
1 persoană
0,30%
Instituții subordonate:
- Ministerul Tineretului și Sporturilor
5 persoane
3,81%
- Ministerul Educației și Cercetării
2 salariați
0,25%
- MAE
5 persoane
0,23%
- Ministerul de Finanțe
9 persoane
0,55%
- Ministerul Agriculturii
5 persoane
0,78%
Instituții subordonate:
- Ministerul Sănătății
3 persoane
1%
- Ministerul Economiei și Energiei
1 persoană
0,17%
Instituții subordonate:
- Ministerul Mediului
1 persoană
0,21%
- Ministerul Lucrărilor Publice
1 persoană
0,13%