VIDEO Iohannis: „Persoanelor în vârstă le spun: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.04.2020 - 15:31
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, marţi, propunerea din programul "Vacanța Mare" potrivit căriea persoanele în vârstă să fie duse în carantină, susţinând ca aceasta este "inumană'' şi ''totalitară".

SHARE

„Dragii mei, aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel nu aş putea să le spun. Persoanelor în vârstă le spun: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane.

Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica despre ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.

Astfel de planuri, prost gândite și prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populație, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Așadar, revin: toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de știință, inclusiv oamenii care sunt considerați experți, fiindcă nu putem să avem un plan pentru fiecare, noi trebuie să avem un plan pentru România. Iar la acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban. Chiar acum câteva minute am încheiat o întâlnire, în care am evaluat impactul măsurilor, acum, în aceste zile de sărbătoare", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu membri ai Guvernului.

Președintele a anunțat că eventuale măsuri nu vor fi anunțate pe cont propriu de diverse persoane din infrastructura statului. 

„Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul Sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu”, a menționat președintele.

Declarațiile președintelui vin în contextul unui document de 9 pagini intitulat „Programul VACANȚA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19" care are antetul Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și care a creat controverse luni, în a doua zi de Paște.

Proiectul, propus Streinu-Cercel a fost respins nu doar de o parte importantă a societății civile, dar și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, precum și de Avocatul Poporului.

În „viziunea" autorului, cetățenii activi sunt numiți „oameni ai muncii", vârstnicii sunt luați de lângă familii și duși în locații unde să nu aibă contact cu alte categorii de vârstă, celor fară loc de munca și copiilor li se indică să facă curat în case și se susține că statul trebuie să plătească toate cheltuielile casnice, inclusiv facturi.

Citește și: VIDEO Klaus Iohannis: Este timpul să ne gândim la un plan de relaxare a măsurilor

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te