Kiev, oraș cu peste 3 milioane de locuitori, a fost lovit joi de o furtună de nisip, înainte de a cădea sub un enorm nor de fum, cu un puternic miros de ars.
Vineri dimineața, Kievul se afla pe primul loc în clasamentul celor mai poluate orașe stabilit de IQAir, societate specializată în tehnologia calității aerului, cu sediul în Elveția.
Autoritățile au indicat incendiile de pădure, în special cele din zona de excluziune de la Cernobîl, teatrul celui mai grav accident nuclear din istorie, în 1986. Aceste incendii se află la circa 100 km de capitală. De asemenea, autoritățile invocă și incendierea câmpurilor de către țărani, o practică foarte răspândită în Ucraina.
"Fenomenul nu reprezintă o amenințare chimică sau radiologică", a afirmat serviciul de stat pentru situații de urgență.
Observatori independenți au confirmat că nivelul de radiație în Kiev nu depășește limitele normale. Autoritățile au cerut locuitorilor din Kiev să rămână în case și să țină ferestrele închise.
Un incendiu de pădure a izbucnit acum 15 zile în jurul centralei de la Cernobîl, pe fondul unor rafale de vânt puternice și a unei vremi neobișnuit de secetoase. Sute de pompieri, alături de avioane și elicoptere trimise la locul incendiului au reușit să pună sub control incendiul, dar lupta continuă cu mai multe focare în zonă.