„Dincolo de temerile pe care le-aţi avut şi probabil le aveţi, veţi găsi în persoana mea un episcop cu care veţi putea lucra, respectând întru totul canoanele Sfinţilor Părinţi, legiuirile Bisericii. Aranjamentele nu merg. Totodată, vă asigur de seriozitate, promptitudine în decizie, de respect, evlavie şi bună cuviinţă şi aştept de la lucrătorii din ogorul Domnului răspuns la toate acestea prin oglinda sufletului. Faptele vor prima", a declarat ÎPS Calinic, citat de Agerpres.
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a spus că îşi va prezenta priorităţile „după o analiză pertinentă a stării de fapt" şi a dat asigurări că este deschis la nou, dacă nu este "lezată" mântuirea credincioşilor.
„Aţi aşteptat probabil să mă prindeţi în cuvânt, dar după cuvântul Mântuitorului dat apostolilor, am prudenţă (...). Dincolo de prezicerile unora din campania electorală, sunt deschis la nou numai dacă acel nou nu lezează mântuirea credincioşilor. Şi plec la drum având încrustată în suflet deviza Patriarhului Nicodim - <<Nimic pentru mine, totul pentru Biserică>>, dar şi cuvintele istoricului literar Constantin Loghin - <<Numai atunci când cu toţii ne vom simţi trup din trupul Bucovinei, durere din durerea ei, suflet din sufletul ei, suferinţă din suferinţa ei, numai atunci ne vom arăta vrednici de Bucovina>>", a mai spus Calinic Botoșăneanul.
IPS Calinic a avut un mesaj și pentru presă: „să ne critice mai puţin, dar să ne ajute mai mult, pentru că şi ei slujesc interesele acestui popor".
ÎPS Calinic Botoșăneanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în şedinţa din 21 iulie 2020 a Sfântului Sinod al BOR, după decesul Arhiepiscopului Pimen, infectat cu coronavirus.
Calinic s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. El s-a închinoviat la Mănăstirea Putna în martie 1980, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.