FOTO Incursiune în Baza Mihail Kogălniceanu, alături de piloții britanici care ne apără de Rusia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.07.2022 - 17:59
Baza de la Mihail Kogălniceanu, o fortăreață în calea agresivității Rusiei/Foto: INQUAM Photos George Călin

Royal Air Force joacă un rol de lider nu numai în apărarea Regatului Unit, ci și în sprijinirea aliaților din întreaga lume. Personalul din bazele din Lincolnshire se află în prezent în România, parte a eforturilor NATO de a asigura țările după invadarea Ucrainei de către Rusia.

SHARE

Jurnalistul Phillip Norton, de la BBC Look North, a făcut o incursiune în Baza de la Mihail Kogălniceanu, pentru a lua pulsul piloților britanici care desfășoară misiuni de poliție aeriană.

„Este greu de înțeles nivelul de responsabilitate care se află pe umerii lt. Lewis Travers  - o mișcare greșită la comenzile avionului său Typhoon complet înarmat ar putea avea consecințe internaționale majore”, scrie Norton în reportajul publicat de BBC.

Citește și: VIDEO 250 de tancuri noi Abrams ajung în Polonia pentru a-l „speria” pe Putin. A început instruirea

Tânărul în vârstă de 31 de ani este unul dintre cei 200 de membri ai Royal Air Force- RAF care participă la o misiune NATO în Europa de Est, menită a descuraja agresiunea rusă.

FOTO Incursiune în Baza Mihail Kogălniceanu, alături de piloții britanici care ne apără de Rusia

„Ceea ce ne concentrăm în primul rând este să fim extrem de profesioniști în felul în care ne comportăm – pentru a ne asigura că nu există niciun risc de neînțelegere sau calcul greșit”, explică el calm.

Citește și: VIDEO România va cumpăra avioanele de luptă F-35 Lightning II. Cel mai probabil în 2035

Cu sediul la Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, în România, baza aeriană se află la doar 70 de mile de granița cu Ucraina, chiar lângă Marea Neagră, și în prezent găzduiește șase avioane de luptă Typhoon de la RAF Coningsby în Lincolnshire.

Lt. Lewis Travers/ Foto: BBC

Cunoscută sub numele de Operațiunea Biloxi, misiunea de poliție aeriană face parte dintr-un angajament NATO de a proteja statele membre din Europa de Est pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

„Pe măsură ce trecem prin diferite puncte de control de securitate și garduri de sârmă, suntem însoțiți de sunetul tunător al două elicoptere Black Hawk ale armatei americane, care decolează într-un nor de praf furios. Este ca și cum ai merge direct într-un film de război, cu excepția faptului că aceasta este o realitate zilnică pentru toți cei aflați aici”, scrie jurnalistul BBC.

„Zona în care operăm în mod obișnuit nu este deloc departe de Insula Șerpilor. A putea vedea luptele care se desfășoară între Rusia și Ucraina ne-a deschis cu siguranță ochii. E clar că nu suntem implicați direct în conflict, dar este foarte aproape de casă și de teritoriul NATO. Avionul Typhoon este conceput în mare măsură ca un mijloc de descurajare a agresiunii ruse și cred că facem asta”, spune lt. Travers.

În timp ce echipajele aeriene britanice desfășoară misiuni de poliție aeriană din 2017, la cererea Guvernului român și ca parte a angajamentelor NATO din Regatul Unit, invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat totul.

„Oferim o descurajare aeropurtată, lucrând alături de partenerii noștri NATO, asigurându-ne că noi, ca organizație, suntem foarte, foarte puternici, pregătiți și acționăm conform cerințelor”, spune comandorul Dutch Holland, în vârstă de 45 de ani, responsabil cu întreaga operațiune.

„Întotdeauna a existat activitate rusă în această zonă, dar nivelurile de activitate sunt mai mari. Am avut momente în care alerta de reacție rapidă a fost declanșată chiar de trei ori într-o zi. Cred că mesajul este incredibil de clar pentru Rusia în acest moment - că NATO este aici, este aici în masă și este aici gata și pregătită”, adaugă el.

Pe măsură ce ne deplasăm în jurul bazei aeriene, rând pe rând vehicule blindate americane și mașini grele sunt poziționate în jurul taberei întinse, care găzduiește acum aproximativ 3.000 de soldați americani.

Personal francez, italian și canadian, de asemenea, se numără printre cei care lucrează în prezent pentru același obiectiv.

Rezervistul RAF Chelsie Piddington ajută la întreținerea aeronavei de luptă Typhoon. Într-un hangar, la adăpost de soarele arzător, tânărul de 27 de ani lucrează la unul dintre avioanele Typhoon care a fost adus pentru întreținere. Are grijă de piesele de schimb ale avionului de luptă de ultimă generație. 

„Orele de zbor și timpul în care aeronava este plecată ne afectează cu siguranță, deoarece mai multe ore de zbor înseamnă o durată mai mare a kit-ului și mai multă întreținere ce trebuie făcută. Cu siguranță ne ține mai ocupați, dar asta e bine, pentru că este întotdeauna plăcut să fii testat”, spune el.

Supravegherea montajului pieselor de schimb este treaba sergentului Mike Bevan, care a fost crescut într-o familie RAF. Sarcina lui de inginer mecanic este să se asigure că aeronava este întotdeauna pregătită pentru acțiune.

Tânărul în vârstă de 31 de ani din Lincoln spune: „Poți avea o aeronavă care poate să nu fie foarte OK, să fie complet dezmembrată și apoi să o reconstruiești la loc. Apoi, când în sfârșit o vezi decolând, se duce să facă o operațiune și se întoarce după ce a realizat ceva, este o adevărată realizare personală. Sunt foarte mândru să fiu aici. Suntem chiar în fruntea strategiei militare a Regatului Unit.”

Subofiterul Andy Camm, care are baza la RAF Cranwell, are trei fiice în Marea Britanie. „Cred că este dificil și pentru ele”, spune Camm.

„Sunt obișnuite să te aibă acolo tot timpul, iar apoi ești luat de acolo. Copiii mei au fost nevoiți să plece și să locuiască cu bunica lor pentru o perioada îndelungată și au avut ceva dificultăți de adaptare, probabil mai mult decât mine, pentru că am fost foarte ocupat. Nu prea am timp în timpul zilei să mă gândesc la familia mea. Seară, când mă întorc la locuință, vorbesc cu copiii și cu partenerul meu și atunci mă doare puțin.”

Dar cu bombele și rachetele rusești care continuă să cadă asupra Ucrainei, chiar în apropiere de pistă de la Mihail Kogălniceanu, eforturile RAF sunt apreciate de cei pentru care este aici pentru a-i proteja.

„Îi invidiem un pic pentru că au avioane mai sofisticate și arme mai sofisticate”, zâmbește colonelul Eduard Dodu, comandant la baza Forțelor Aeriene Române.

„Dar suntem foarte, foarte recunoscători. Facem parte din NATO și cred că acesta este motivul pentru care putem să dormim noaptea”, a subliniat ofițerul român pentru BBC.

Colonelul Eduard Dodu/ Foto: BBC

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te