Cu toate acestea, menținerea scăderii accelerate a cazurilor noi de infectare cu coronavirus depinde de conformarea oamenilor la restricțiile anunțate de autorități, de vaccinare, de deschiderea școlilor și de situația politică, explică epidemiologul, într-o analiză postată pe contul său de Facebook.
Pe de altă parte, Octavian Jurma atrage atenția asupra evoluției COVID în două județe: Satu Mare și Sibiu.
Pentru Satu Mare, epidemiologul notează că acolo se menține un platou înalt o lună și jumătate, iar despre Sibiu atrage atenția că incidența este „în creștere rapidă, dar nu sunt sigur că nu sunt alocările din urmă de vină”.
În Sibiu, rata de pozitivare miercuri a fost imensă: 91,65%
Referitor la județul Sibiu, jurnaliștii de la Turnul Sfatului au relatat că miercuri au fost confirmate 703 cazuri noi de infectare cu coronavirus depistate în urma efectuării a 767 de teste: 110 RT-PCR și 657 teste rapide, adică rata de pozitivare a fost de 91,65%.
Dr. Adela Morar, de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu a declarat pentru publicația locală că motivul ratei de pozitivare imense este că s-au făcut multe anchete epidemiologice de la cazuri rămase restante: „Pozitivarea se datorează numărului crescut de anchete epidemiologice efectuate și introduse, o bună parte dintre ele restante, care s-au agăugat valorilor actuale”, a declarat dr. Adela Morar.
Datele prezentate astăzi arată un nou record de cazuri noi și, implicit, un record al ratei incidenței la nivel județean, însă acesta nu e confirmat de situația din spitale. Numărul cazurilor internate a scăzut la 457, în scădere față de zilele precedente.
Astăzi s-au raportat șapte noi decese în urma infectării cu noul coronavirus, însă doar unul singur este produs în ultimele 24 de ore.
„E sistemul lor de dublă contabilitate a cazurilor inspirat din filmele cu mafioți. Cazurile naționale se raportează separat de cele județene care se acumulează că în rubrica - acum au rămas 17,570 dar în vârf erau peste 24,000.
Astfel în faza ascendentă incidența națională crește mai repede decât cea locală și se întârzie măsurile. În faza descendentă alocarea pe județe crește incidența locală, dar nu contează pentru că se invocă scăderea incidenței naționale. Incidența națională scade la alocarea pe județe (azi au scăzut 1,874) și se aliniază frumos și artificial pe curbele teoretice. Așa se face că ei pot alocă azi cazuri înregistrate în urmă și cu o săptămâna sau mai mult fără probleme, pe motiv că nu au avut timp să le aloce”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, epidemiologul Octavian Jurma.
În Satu Mare, peste 100 de cazuri noi zilnic, constant, indiferent de restricții
În Satu Mare, din 21 octombrie până în prezent, se înregistrează constant în jur de 100 de cazuri noi pe zi, cu o scădere de 20 de cazuri în weekenduri. Nici pe site-ul DSP Satu Mare, nici pe site-ul Prefecturii nu sunt date la zi despre numărul de teste efectuate, rata de pozitivare sau numărul pacienților cu COVID din spitale, pentru a vedea dacă platoul înalt se menține și din cauza raportării anterioare sau numărul de infectări rămâne constant indiferent de restricțiile luate.
Newsweek România a cerut date de la DSP Satu Mare ș le va publica când le va primi.
Postarea epidemiologului Octavian Jurma:
„Prognoza simpla a incidentei pe judete in perioada urmatoare. Majoritatea judetelor vor fi sub 3 la mie inainte de sarbatori daca trendul actual se mentine constant.
Va atrag atentia ca prognoza in aceasta perioada este puternic influenta de masurile luate si conformarea populatiei cu acestea. Dintre aceste vaccinarea este cel mai important factor care poate accelera iesirea din valul valul 4-Delta, alaturi de conformarea cu masurile existente.
Deschiderea scolilor in format fizic la o incidenta mare (peste 3 la mie), lipsa de conformare cu masurile de limitare a pandemiei, relaxarea prematura, haosul politic toate pot sa produca platouri (numar constant de cazuri) inalte. Ma ingrijoreaza faptul ca avem judete ca Satu Mare care se mentin intr-un platou inalt de mai multe saptamani”, a notat Octavian Jurma, pe Facebook.