În timp ce românii stau pe trei rânduri la pașapoarte, ucrainenii se prezintă cu miile la înrolare și consideră acest lucru ca fiind o datorie față de țara lor și nu o obligație.
Citește și: Și Pepsi și Starbucks au rămas în Rusia. Au apărut ghiduri de boicot pentru Pepsi și Coca Cola
În imaginile postate, sâmbătă, de directorul executiv al Centrului de Acțiune Anticorupție din Ucraina, Daria Kaleniuk, se văd foarte mulți bărbați care așteaptă să se înroleze în armată pentru a proteja Ucraina.
”În Zaporojie, orașul gloriei cazacilor, mii de oameni au venit să se alăture forțelor teritoriale de apărare pentru a proteja Ucraina de invadatorii ruși. Singurul lucru pe care îl cerem partenerilor noștri din UE și SUA sunt avioanele de luptă și apărarea aeriană, de restul ne vom ocupa singuri”, a scris Daria Kaleniuk.
In Zaporizhia, the city of Cossack glory, thousands came to join territorial defence forces to protect Ukraine from Russian invaders. The only thing we ask our EU&US partners for is fighter jets and air defence, we`ll do the rest ourselves. #ProtectUАSky #UkrainianVictory pic.twitter.com/82VNRsFFab
— Daria Kaleniuk (@dkaleniuk) March 5, 2022
În plus, ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors în ţară din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse.
De altfel, muți dintre civilii rămași în zonele de conflict, luptă cot la cot cu militarii ucraineni împotriva agresorilor ruși.
Citește și: Super-forța care ne apără din Mediterana: Portavionul Charles de Gaulle cu 3 fregate și un submarin
Acestora li s-au adăugat mii de voluntari străini, foști veterani ai trupelor de elită.
Cozi uriașe la sediile Serviciului Pașapoarte în România
Pe fondul războiului din Ucraina, după ce s-a făcut public un proiect de lege conform căruia rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, sediile Serviciului de Pașapoarte din țară au fost luate cu asalt.
Citește și: VIDEO O bunică și doi nepoți și-au strâns viața într-o șacoșă „de-un leu” și au fugit în România
Pentru programări online mai sunt locuri abia în mai, iar autoritățile au decis prelungirea programului de lucru.
În afară de Capitală, cele mai multe programări la paşapoarte s-au făcut în Ilfov şi în Iaşi, unde primul loc disponibil este abia la sfârşitul lunii mai, aşa că oamenii vin direct la ghişee, iar funcționarii sunt copleșiți.
Muți spun că își fac pașapoarte pentru a putea pleca din țară în cazul în care România ar fi atacată.