Imigranții români din Spania, salariu cu 29% mai mic decât localnicii. 20% diferența în Germania

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.07.2025 - 10:40
Imigranți la muncă, în Spania. Au salarii mici - Foto: Profimedia Images
Imigranți la muncă, în Spania. Au salarii mici - Foto: Profimedia Images
Imigranți la muncă, în Spania. Au salarii mici - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Imigranți la muncă, în Spania. Au salarii mici - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Un studiu arată că Imigranții români din Spania primesc salariu cu 29% mai mic decât localnicii. În același timp, există o diferență de 20% în Germania între salariile imigranților și ale localnicilor. După o generație, diferența dintre salarii scade.

SHARE

Imigranții din Spania și Germania, inclusiv românii, au salarii mult mai mici decât localnicii, relevă un studiu.

În timp ce multe țări se confruntă cu îmbătrânirea populației, scăderea natalității, lipsa forței de muncă și presiuni fiscale, capacitatea de a integra cu succes imigranții devine o problemă din ce în ce mai urgentă.

Imigranții români din Spania, salariu cu 29% mai mic decât localnicii. 20% diferența în Germania

Cu toate acestea, un nou studiu a constatat că salariile imigranților din Europa și America de Nord sunt cu aproape 18% mai mici decât cele ale localnicilor, deoarece lucrătorii născuți în străinătate se luptă să acceseze locuri de muncă mai bine plătite. Pentru a ajunge la această concluzie, s-au analizat salariile a 13,5 milioane de persoane din nouă țări care primesc imigranți: Canada, Danemarca, Franța, Germania, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia și Statele Unite. 

Citește și: De ce vrea un român care trăiește în Spania de 17 ani să se întoarcă acasă? ”Prea multă libertate”

Imigranții din aceste țări câștigau mai puțin, în principal, pentru că nu aveau acces la locuri de muncă mai bine plătite. Trei sferturi din diferența de salarizare a migranților era rezultatul lipsei accesului la locuri de muncă bine plătite, în timp ce doar un sfert din diferență era atribuit diferențelor de salarizare între migranți și lucrătorii autohtoni care ocupau același loc de muncă.

Citește și: De ce nu mai merită să migrezi în Spania. Românii aleg să se întoarcă acasă pe capete. Fenomen unic

Românii din Spania și Germania, acces mai greu la locuri de muncă bine plătite

Țările cu venituri ridicate pe care le-am analizat în Europa și America de Nord se confruntă toate cu provocări demografice similare, cu rate scăzute ale natalității, care duc la îmbătrânirea populației și la deficitul de forță de muncă. Politicile pro-nataliste nu vor schimba probabil acest destin demografic, dar politicile solide în materie de imigrație pot contribui la îmbunătățirea situației.

În aceste țări cu instituții ale pieței muncii și populații de imigranți foarte diferite, a apărut o temă comună: țările nu utilizează în mod eficient capitalul uman al imigranților, arată The Conversation

S-a constatat că imigranții câștigă, în medie, cu 17,9% mai puțin decât populația autohtonă, deși diferențele salariale variază considerabil de la o țară la alta.

În Spania – o țară care a primit, relativ recent, un număr mare de imigranți – diferența salarială este de peste 29%. Pentru aceeași slujbă, imigranții primesc cu 7% mai puțin. În Spania muncesc aproximativ 1.000.000 de români.

În Germania, imigranții câștigă cu 20% mai puțin decât localnicii. Pentru aceeași slujbă, diferența este de 5%.

În Germania lucrează în prezent aproximativ 600.000 de români.

 

În Suedia, o țară în care mulți imigranți angajați lucrează în sectorul public, diferența era de doar 7 %. Aceste rezultate nu includ imigranții șomeri sau cei care lucrează în economia informală.

Copii din a doua generație câștigă salariu mai bun decât părinții

Rezultatele sugerează că copiii imigranților au avut perspective salariale semnificativ mai bune decât părinții lor. În țările pentru care erau disponibile date privind a doua generație – Canada, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Norvegia și Suedia – diferența s-a redus în timp, iar copiii imigranților au înregistrat o diferență salarială semnificativ mai mică, câștigând în medie cu 5,7 % mai puțin decât lucrătorii cu părinți născuți în țara respectivă.

Lupta pentru accesul la locuri de muncă mai bine remunerate

Dincolo de cuantificarea diferenței, am dorit să înțelegem cauzele disparităților salariale. Pentru a elabora politici mai bune, este important să știm dacă imigranții sunt plătiți mai puțin decât nativii atunci când desfășoară aceeași activitate în aceeași companie sau dacă aceste diferențe apar deoarece imigranții ocupă, de obicei, locuri de muncă mai puțin remunerate.

Am constatat că, în proporție covârșitoare, imigranții ajung să lucreze în industrii, ocupații și companii mai prost plătite; trei sferturi din diferență se datorau acestui tip de segmentare a pieței muncii. Diferența salarială pentru aceeași muncă în aceeași companie era de doar 4,6% în medie în cele nouă țări.

Aceste diferențe reprezintă un eșec al politicii de imigrare în ceea ce privește integrarea imigranților, aceștia fiind condamnați la locuri de muncă în care nu își pot valorifica pe deplin potențialul. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te