Foto. Imaginea dezastrului după codul roșu de furtuni: Copaci căzuți, acoperișuri smulse în16 județe

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.07.2025 - 10:25
FOTO: Imaginea dezastrului: 85 de localități, afectate de furtuni, în ultimele 24 de ore - Foto: ISU Harghita
FOTO: Imaginea dezastrului: 85 de localități, afectate de furtuni, în ultimele 24 de ore - Foto: ISU Harghita
Sursa: ISU Bihor
Sursa: ISU Bihor
Foto: ISU Sălaj
Foto: ISU Sălaj

Vreme extremă în România. O parte din țară se topește la peste 40 de grade Celsius, în alte zone, furtuna a făcut ravagii.

SHARE

Pompierii au intervenit în zeci de localități din România, afectate de furtunile din ultimele 24 de ore. Copaci căzuți peste mașini, acoperișuri smulse de vânt, sunt doar câteva dintre problemele aduse de vremea extremă. 

 Imaginea dezastrului: 85 de localități, afectate de furtuni, în ultimele 24 de ore

Informare privind gestionarea situațiilor de urgență produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în ultimele 24 de ore (intervalul 07:00 - 07:00)

Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte la nivelul a 85 localități din 16 județe (AB, AR, BH, CS, CJ, DB, GL, HR, HD, IF, MM, NT, PH, SM, SJ, TM) și mun. București, unde s-a intervenit pentru stingerea mai multor incendii, deblocarea unei persoane blocată într-o anexă gospodărească, îndepărtarea unor elemente de construcție de la 35 imobile precum și pentru degajarea a 249 copaci, 8 stâlpi, fiind avariate 31 autovehicule.

 Imaginea dezastrului: 85 de localități, afectate de furtuni, în ultimele 24 de ore - Foto: ISU Bihor


Efecte semnificative s-au înregistrat în:
- localitatea Batăr, județul Bihor – incendiu vegetație uscată, miriște și culturi pe o suprafață de aproximativ 400 ha, pe timpul căruia 1 persoană a suferit arsuri de gradul II și III pe aproximativ 50% din suprafața corpului, fiind transportată la spital, inconștientă.
- localitatea Târgu Bujor, județul Galați – incendiu vegetație uscată, miriște și material lemnos de la un operator economic, pe aproximativ 50 ha, pe timpul căruia 1 victimă cu arsuri de gradul II pe 15% din suprafața corpului și 4 persoane cu atac de panică au fost transportate la spital conștiente.
- localitatea Jibou, județul Sălaj – din cauza vântului puternic elemente de construcție de la mai multe imobile au fost dislocate, în urma cărora 6 autoturisme au fost avariate, iar 1 persoană a rămas temporar blocată într-o anexă gospodărească, ulterior fiind transportată la spital.
- localitatea Arad, județul Arad – din cauza unui trăsnet s-a produs un incendiu la o casă de locuit care s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 200 mp.
- localitatea Lugoj, județul Timiș - o persoană, conștientă și cooperantă, a fost transportată la spital, având escoriații cauzate de un acoperiș căzut.

În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

Foto: ISU Sălaj

MĂSURI ÎNTREPRINSE PENTRU GESTIONAREA SITUAȚIEI
1. La nivel central
✓ monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

2.La nivel teritorial
✓ transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;
✓ menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
✓ instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
✓ monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenționările hidrologice periculoase emise; 
✓ emiterea a 23 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 20 județe (AG, AR, BH, BR, BZ, CS, CL, DB, DJ, GJ, GR, IL, IS, MH, OT, PH, SM, TM, TR, VL) și municipiul București.


Pentru gestionarea efectelor fenomenelor prognozate, la nivel național au fost în serviciul operativ pregătiți să intervină, peste 20.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, cu peste 8.700 de mijloace. Efortul comun a condus la gestionarea eficientă a situațiilor de urgență.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te