„Centrala Nucleară de la Cernobîl, locurile de depozitare a deşeurilor radioactive şi celelalte infrastructuri cruciale din zona de excludere nu sunt ameninţate”, a anunţat luni, într-o înregistrare video publicată pe Facebook, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor ucrainene de urgenţă, Volodimir Demciuk.
Principala sarcină a pompierilor este să localizeze incendiile şi să le limiteze extinderea, a precizat el.
Kievul a mobilizat elicoptere bombardiere cu apă pentru a stinge sinistrul, care durează de la 4 aprilie, alimentat de rafale violente de vânt.
ONG-ul Greenpeace avertizează că este vorba despre cel mai grav incendiu în zona de excludere de la Cernobîl - pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale nucleare. Pe baza unor imagini satelitare, Greenpeace subliniază că incendiul se află la ”aproximativ 1,5 kilometri” de arca ce acoperă reactorul care a explodat în accidentul nuclear din aprilie 1986.
Directorul unei asociaţii care organiza vizite cu ghid în zona de excludere, Iaroslav Iemelianenko, a anunţat, tot pe Facebook, că incendiul a atins oraşul-fantomă Pripiat, evacuat după catastrofă.
Autorităţile ucrainene nu au mai prezentat, de mai multe zile, estimări recente cu privire la mărimea incendiului.
Potrivit directorului Centrului regional de urmărire a incendiilor în Europa de Est - cu sediul la Kiev şi care are legătură cu un program ONU - Serghii Zibţev, focul este „uriaş” şi „imprevizibil”.
„În vestul zonei de excludere, el a cuprins deja 20.000 de hectare potrivit estimărilor noastre”, a precizat el.
Adjunctul ministrului ucrainean de Interne Anton Gheraşcenko a anunţat pe Facebook că depozitele de deşeuri radioactive sunt ”în deplină securitate”.
După izbucnirea incendiului, şeful Inspecţiei ecologice guvernamentale Iegor Firsov a anunţat însă că nivelul radiaţiei în epicentrul incendiului depăşea cu mult normele. El a revenit ulterior asupra acestor declaraţii.
Incendiul a fost provocat de către un tânăr locuitor de lângă Cernobîl, care riscă până la cinci ani de închisoare privind „distrugerea vegetaţiei”.