UPDATE: Ministerul român de Externe precizează, duminică, că jumătate din cei 1.300 de muncitori infectați de la abatorul de carne sunt români. Mai mult, 17 români au fugit din carantină, autoritățile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora.
Potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, până la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistați pozitiv la COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana și alte bunuri de strictă necesitate, precizează MAE.
În acest context, consulul general al României la Bonn a mers în 18 iunie la sediul companiei pentru clarificări cu privire la situația lucrătorilor români. Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate cu COVID-19 sunt cetățeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate), iar conducerea companiei și autoritățile locale au decis suspendarea temporară a activității, a transmis MAE.
Potrivit Ministerului român de Externe, autoritățile districtului Gütersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situația rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului.
MAE menționează că, pe fondul evoluției situației, în cursul zilei de astăzi va avea loc o reuniune la nivelul autorităților de land la care vor participa și reprezentanți ai Consulatului General al României la Bonn
----
Presa germană scrie că peste o mie dintre cei 6.500 de muncitori au fost depistați pozitiv, iar testele continuă. Tot jurnaliștii spun că cei mai mulți dintre oamenii angajați acolo sunt români și bulgari.
Povestea s-a inflamat și la nivel politic după ce premierul landului unde se află abatorul a acuzat românii că sunt responsabili pentru valul de infectări. Ulterior și-a retras declarația, fără să-și prezinte însă scuze, așa cum îi recomandase ministrul federal de Interne.
Alina Kuhnel, jurnalist Deutsche Welle a vorbit, la Digi24, despre situația de acolo și a caracterizat-o ca fiind una extrem de tensionată.
”Situația din Germania se schimbă de la o oră la alta, pot spune că în acest moment se desfășoară încă o conferință de presă la Gutersloh, acolo unde se află acest mare abator și surprinzatoare e schimbarea de poziție a autorităților. În urmă cu câteva minute, șeful Direcției de protecție a sănătății a spus că încrederea tuturor în familia Tonnies e egală cu zero (familia care deține abatorul – n.red).
Nu mai reprezintă nimic pentru autorități ceea ce au declarat până acum reprezentanții acestui mare concern, miliardarul Clemens Tonnies în mod special, pentru că până ieri seară ei nici măcar n-au vrut să le pună la dispoziția autorităților adresele unde sunt cazați muncitorii.
Erau foarte supărate autoritățile, pentru că abia ieri seară în urma unui ordin special și cu intervenția poliției au reușit să intre în sediul firmei și să obțină 1.300 de adrese. La 1.300 de adrese sunt cazați cei peste aproape 4.000 de angajați din care circa 2.000 sunt români.
Este, în mod evident, și un joc politic. În aceste momente ei sunt în carantină, va fi greu să colaboreze.
Am aflat că au fost angajați 10 translatori de limba română pentru a putea comunica cu ei.
A fost confirmat faptul că există o atitudine de respingere din partea populației, din partea magazinelor față de angajații de la Tonnies, printre care și cei 2.000 de români. Nu le permit accesul în magazine sau cabinete medicale”, a declarat Alina Kuhnel, la Digi24.