Tolontan: Ferma fiului lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de epidemia pestei africane

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.08.2018 - 11:12
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ferma lui Valentin Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte ca pesta africană să lovească, aceasta având acum doar 3000 de capete, din cele 13.500 înregistrate în anul 2017, în timp ce producătorii mai mari au fost prinși cu zeci de mii de porci, pe care statul i-a omorât.

SHARE

Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, par să fi pariat pe venirea pestei porcine. Potrivit datelor oficiale furnizate de ANSVSA pentru Libertatea, ferma Romcip Salcia avea 13.585 de porci în 2017. 

În decursul ultimului an, fiul președintelui PSD s-a mișcat optim și a reușit să vândă porcii, să-i abatorizeze, să-i folosească în fabrică și, mai ales, să nu mai cumpere alții. Acesta mișcări tactice au avut loc îm perioada în perioada în care studiile Guvernului arătau că pesta porcină este iminentă.
Ferma Romcip Salcia, având 247 de angajați,  este printre marii jucători ai țării, veche de 26 de ani, scotea cât de cât capul, în iulie 2017. Astăzi nu mai contează la număr de porci, dar nu a suferit nici pierderi la fel de mari ca marii întreprinzători.
Deși primul focar de pestă a fost anunțat în iulie 2017, la Satu-Mare, Guvernul nu doar că nu a efectuat „controalele frecvente” pe care s-a obligat să le facă într-o analiză de risc, ci a anulat și inspecțiile sanitare din primăvara acestui an. Ca atare, epidemia a izbucnit la începutul lui iunie 2018, luând marile ferme prin surprindere, deoarece oficialitățile au început avertizările abia atunci când virusul era deja la poarta fermelor, a scris Cătălin Tolontan.
În timp ce Nicolae Ciuleac, patronul firmei tulcene Carnipod, a pierdut peste 40.000 de porci, lucru ce i-a lichidat afacerea, lăsându-l cu peste 500 de angajați neplătiți, ferma lui Valentin Dragnea o duce foarte bine, fără să înregistreze pierderi masive până în prezent.
„Mie mi-au spus că vine pesta cu câteva zile înainte să-mi omoare 48.030 de porci”, a declarat Nicolae Ciuleac pentru Libertatea. „Mai avem cam două hale de porci. În total? 44 de boxe în fiecare hală, 30-33 de porci într-o boxă, deci vreo 2.500 de porci mai avem. Hai, până în 3.000 (...) Și mai livrăm 800 de porci în scurt timp!”, a declarat, în schimb, muncitorul care abia a ieșit din schimb, la Salcia.
Potrivit mai multor surse de pe teren, dar și specialiștilor ANSVSA și unor crescători, „ferma  băiatului lui Dragnea s-a golit de porci înainte ca alții să știe că va veni pesta”. Fermă care a fost cumpărată de tânărul Dragnea cu doar 500 de lei, conform unei investigații Hotnews.
Acum un an, din datele oficiale ale Autorității Sanitare, ANSVSA, aflate în posesia cotidianului Libertatea, Salcia era pe locul 36 în țară ca număr de porcine, cu 13.585 de capete și o cifră de afaceri de 6,5 milioane de euro.
Astăzi, când să deții porci a devenit o amenințare de sănătate publică și afacerile se prăbușesc în jur, ferma lui Valentin Dragnea, fiul președintelui Camerei Deputaților, e în cea mai bună dintre situațiile proaste posibile.
Astăzi, ferma de la Salcia a coborât calculat și benefic în clasament. Căci clasamentul nu mai e motiv de faimă, de profit, ci a devenit ierarhia riscului, a pierderilor și a tremurului că vine virusul! Salcia e bine, undeva pierdută în plutonul celor 384 de crescătorii de porci, câți sunt în evidența ANSVSA. Întreprinderea din Teleorman s-a micșorat la timp, deși în mod normal acum ar fi fost, în ciclul creșterii, perioada cea mai favorabilă.
”E greu de înțeles de ce un fermier de porci ar avea ferma aproape goală acum, când timpul de cerere mare este mai-noiembrie. Acum e prețul cel mai bun, acum sunt fermele pline de purceluși care cresc pentru Crăciun. Dacă cei de la Salcia și-au golit ferma înseamnă că au știut ceva!” Crescător român de porci
Romcip Salcia este deținută 90% de Valentin Dragnea și 10% de Ilie Dragne, care e și director general unic. Niciunul dintre ei nu a putut fi contactat pentru a oferi explicații referitoare la situația fermei.
În acest moment, pe harta focarelor de pestă, întocmită de Comisia Europeană cu date provenite din România, județul Teleorman este indicat ca necontaminat. Cel mai aproape de el este infestat Călărașiul, iar în județul vecin, Giurgiu e în risc, s-a interzis comercializarea cărnii de porc crescută acolo.
Conform estimărilor Comisiei Europene, cele 8 județe cu focare  se vor transforma în 13 județe ”roșii”, până la finalul lui august.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te