Mergi în Grecia în Vacanță? Iată 7 specii înfricoșătoare de rechini care pândesc în adâncuri

DE Daniel Toșa | 15.08.2023 - 13:30
Marele Alb - Foto: Profimedia Images
Rechinul albastru - Foto: Profimedia Images
Rechinul cu cap de ciocan - Foto: Profimedia Images
Rechinul basking - Foto: Profimedia Images
Câine de mare - Foto: Profimedia Images
Rechinul Mako - Foto: Profimedia images
Rechinul zimbru - Foto: Profimedia Images

S-ar putea să vi se pară surprinzător, dar există de fapt câteva specii ale acestor creaturi înfricoșătoare care trăiesc în apele blânde preferate de tot mai mulți turiști din toată lumea, inclusiv de români.

SHARE

De la ruinele antice împrăștiate pe pământul îmbibat de soare la o coastă strălucitoare cunoscută pentru unele dintre cele mai bune plaje din lume, la satele albicioase decorate cu bougainvillea roz și la bucătăria apetisantă servită în tavernele pline de viață, Grecia are multe de oferit.

Milioane de oameni se îndreaptă aici în fiecare an pentru vacanța de vară, iar cei mai mulți merg direct pe coastă.

Deși cei mai mulți oameni nu se apropie niciodată de aceste bestii acvatice în timp ce se bucură de apele blânde ale Mării Egee sau ale Mării Ionice, asta nu înseamnă că sub suprafață de un albastru electric din multe locuri ale Greciei nu se ascund și rechinii fioroși.

Iată un top 7 de rechini pe care ai putea să-i întâlnești în apele Greciei:

Marele rechin alb

Există rechini în Grecia de care ar trebui să vă faceți griji? Din păcate, răspunsul la această întrebare este da. Cel mai de temut prădător acvatic, marele rechin alb, este unul dintre ei. Această bestie marină este responsabilă pentru majoritatea atacurilor rechinilor asupra oamenilor din întreaga lume. Din fericire, niciunul dintre aceste incidente nu a fost confirmat ca fiind petrecut în apele grecești.  

Veți recunoaște marele alb după aspectul său caracteristic. Sunt rechini destul de mari și voluminoși, cu botul ușor ascuțit și cu o înotătoare triunghiulară pe spate. Mărimea lor variază de obicei între 3 și 6 metri lungime, dar femelele tind să îi depășească pe masculi. Fălcile marelui alb sunt căptușite cu rânduri de dinți zimțați, cea mai mare armă a lor.

Puteți identifica acești rechini și după culorile lor contrastante, mai degrabă decât amestecate - spatele lor este gri închis, dar burta este albă.

Marii rechini albi sunt unul dintre cei mai periculoși prădători marini din lume, din cauza naturii lor agresive și a capacității de a provoca răni mortale. Cu toate acestea, riscul de a vedea această creatură înfricoșătoare în timp ce înotați în mările Greciei este extrem de scăzut.

Numărul acestor rechini a scăzut în Marea Mediterană, ceea ce înseamnă că nu au mai rămas prea mulți care să înoate în jurul apelor albastre ale Greciei. De fapt, în ultimii ani nu a fost confirmată nicio apariție a acestor fiare în apropierea teritoriului elen.

Rechinul mako 

Rechinul mako cu aripioare scurte este cunoscut și sub numele de rechin bonito sau chiar de rechin albastru în unele zone ale lumii.

Trăiește mai ales în apele temperate și tropicale din largul mărilor din întreaga lume, inclusiv în mările Egee, Ionică și Mediterană care înconjoară Grecia. Acestea fiind spuse, numărul de mako cu aripioare scurte a fost în scădere în Europa din cauza pescuitului excesiv, în special în partea spaniolă a Mediteranei.

Mako cu aripioare scurte sunt relativ mari. De obicei, ajung în jur de 3 metri la vârsta adultă, dar uneori pot crește chiar mai mult de atât! Cea mai caracteristică trăsătură a lor este capul. Au un bot foarte ascuțit și maxilare căptușite cu dinți lungi și țepoși. Sunt de un mov închis în partea de sus, cu părțile laterale argintii și burta albă. Au, de asemenea, ochi mari și negri.

Au existat doar câteva atacuri asupra oamenilor cauzate de rechinul mako la nivel global, așa că nu sunt considerați foarte periculoși pentru oameni. Totuși, datorită vitezei și forței lor, sunt capabili să rănească și chiar să ucidă oameni, așa că nu ar trebui să încercați să vă apropiați prea mult de ei. Acestea fiind spuse, fie că faceți snorkeling în jurul Hydra sau înotați în apele calde din Creta, șansele de a vedea arătătorul albastru sunt extrem de mici.

Rechinul zimbru 

Spinosul comun, cunoscut de unii sub numele de Spinosul de Atlantic, este o altă specie de rechin pe care o puteți observa în apele grecești.

Este cel mai mare thresher în principal datorită trăsăturii sale cele mai caracteristice - înotătoarea alungită a cozii, care reprezintă aproape jumătate din lungimea corpului peștelui!

Cei mai mari prădători pot ajunge până la 6 metri lungime, dar, așa cum am menționat mai devreme, o mare parte din această lungime se datorează acestei înotătoare dorsale alungite. De obicei, indivizii adulți nu cresc mai mult de 6 metri lungime și cântăresc în jur de 500 de kilograme. Partea superioară este maro metalic, iar partea inferioară este albă. Au botul rotunjit, dinți mici, triunghiulari și ochi relativ mari.

Aceștia nu sunt rechini foarte încrezători, așa că, de obicei, înoată departe dacă sunt abordați. Asta înseamnă că nu reprezintă o mare amenințare pentru oameni, mai ales că au dinți destul de mici. Într-adevăr, suntem mult mai periculoși pentru ei decât sunt ei pentru noi.

Sunt foarte apreciați pentru carnea, uleiul din ficat și piele, așa că sunt o captură populară pentru pescarii comerciali. De asemenea, sunt considerați un pește de vânătoare apreciat pentru abilitățile lor de luptă și pentru viteza lor.

Câine de mare

Câinele de mare este un rechin mic, care trăiește pe fundul apei, care trăiește în apele puțin adânci și mai departe în larg în majoritatea mărilor și oceanelor europene, inclusiv în mările grecești. De fapt, este unul dintre cei mai ușor de observat în țară, deoarece adesea se apropie foarte mult de țărm. Totuși, nu este nevoie să vă panicați dacă vedeți unul - nu sunt deloc periculoși.

Acești rechini sunt destul de mici și pot crește doar până la aproximativ 1,5 metri lungime. Au spatele gri cu pete albe caracteristice. Corpul lor este subțire și îngust, iar botul este ușor ascuțit. Denumirea de rechin cu țepi se referă la cei doi spini veninoși de pe corpul lor, care sunt folosiți în autoapărare.   

Dacă vă puneți întrebarea: "există rechini în Grecia pe care îi poți mânca?", atunci răspunsul este da. Câinele de mare cu țepi este unul dintre ei. Este adesea numit galéos în bucătăria grecească, deoarece poate fi folosit ca înlocuitor al rechinului Galeorhinus galeus (rechin-școală), mai periclitat, într-un fel de mâncare populară de sezon.

Rechinul basking

Rechinul basking este de departe cel mai mare specimen de pe această listă. De fapt, este al doilea cel mai mare rechin din lume, fiind doar mai mic decât rechinul balenă gigant.

Aceste creaturi marine uriașe trăiesc în ape relativ puțin adânci și adesea se apropie destul de mult de țărm, așa că s-ar putea chiar să zăriți unul în timp ce vă bucurați de soare pe una dintre frumoasele plaje din Grecia. Rechinii basking stau de obicei aproape de suprafață, unde urmăresc concentrațiile de pești.

Rechinii basking sunt uriași. Cei mai mari indivizi pot ajunge la peste 10 metri lungime și cântăresc peste cinci tone. Asta înseamnă că sunt substanțial mai mari decât un elefant obișnuit! Forma corpului lor se aseamănă cu cea a unui marele alb, dar îl puteți distinge cu ușurință prin maxilarul său cavernos, folosit pentru a scoate din apă creaturi marine minuscule. Dieta lor include pești foarte mici, zooplancton și nevertebrate.

Văzând această creatură marină gigantică îți poate face inima să se accelereze, dar chiar nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece sunt inofensive pentru oameni. Există șansa de a vedea rechini basking peste tot în Grecia, de la părțile nordice ale Mării Egee, în jurul Salonicului, până în apele sudice din jurul Cretei.

Rechinul albastru

Rechinii albaștri sunt printre cei mai comuni rechini din apele grecești. Sunt rechini migratori care locuiesc în aproape toate mările și oceanele lumii, inclusiv în Marea Mediterană. Preferă cu mult apele adânci, așa că este puțin probabil să vezi unul în mările puțin adânci din apropierea plajelor, deși uneori se apropie de țărm în căutare de pradă.

De fapt, una dintre cele mai recente apariții ale unui rechin albastru în Grecia a avut loc chiar lângă o plajă turistică populară din Nafplio.

Aceștia sunt rechini de dimensiuni medii care pot ajunge până la aproximativ 3 metri lungime. Sunt destul de lungi și subțiri, așa că greutatea lor rareori depășește 300 de kilograme. Numele lor se referă la coloritul albastru închis de pe spatele lor. Aceasta se estompează într-o nuanță mai deschisă pe părțile laterale și albă pe partea inferioară.

Rechinii albaștri nu sunt foarte agresivi și nu sunt considerați periculoși pentru oameni de către majoritatea oamenilor de știință. De fapt, au existat doar o mână de incidente de mușcături care au implicat acest tip de rechin la nivel global. Doar aproximativ patru s-au dovedit a fi fatale de când au început înregistrările.

Rechinul ciocan 

Rechinii cap de ciocan sunt unici datorită capetelor lor late care seamănă cu un ciocan. Specia pe care o puteți găsi în apele din jurul Greciei este rechinul ciocan neted, al doilea ca mărime din familia sa.

Spre deosebire de alți rechini ciocan, aceștia trăiesc în mările temperate, la latitudini medii, și rămân adesea aproape de suprafață.

Îi puteți recunoaște prin simpla privire la capetele lor. Acestea sunt plate și alungite pe ambele părți, fără o adâncitură în centru, prezentă la alte specii de cap de ciocan. Ochii lor sunt poziționați pe fiecare parte a "ciocanului". De obicei, măsoară în jur de 2,5-11,5 metri, dar pot crește până la o lungime maximă de 6 metri.

Rechinii ciocan neted sunt potențial periculoși pentru oameni, dar atacurile asupra oamenilor sunt rare. În întreaga lume, a existat un singur caz de atac mortal cauzat de această specie de rechin și aproximativ 30 de incidente de mușcături care nu au fost mortale. Niciunul dintre acestea nu a avut loc în Grecia.  

Așadar, există rechini în Grecia? Da, există, dar să vezi unul este extrem de puțin probabil. Nu sunt mulți, iar majoritatea nu reprezintă o amenințare prea mare pentru oameni. Cu toate acestea, ar putea fi surprinzător să aflați, dar din cele 19 atacuri de rechini care au avut loc în Grecia, 14 au fost de fapt fatale.

Din fericire, cele mai multe dintre aceste incidente au avut loc în secolul trecut, ceea ce înseamnă că statisticile arată că este puțin mai sigur să înoți în Marea Egee în zilele noastre. Într-adevăr, este mai probabil să vedeți un rechin pe o farfurie într-o tavernă decât pe plajă!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te