EXCLUSIV Viața în carantină, în Suceava. Morții, de la spital direct la groapă. Ce spun 7 primari

DE Ramona Ursu | Actualizat: 31.03.2020 - 17:34
Captură video realizat de Oana Șlemco

Șapte din cei opt primari ai localităților sucevene care au intrat în carantină de marți, în afară de orașul capitală de județ, au relatat, pentru Newsweek România, care este situația în zonele respective, în primele ore de la intrarea în vigoare a Ordonanței militare Nr. 6.

SHARE

Punctele „fierbinți” pe care le au în comun aceste localități intrate în carantină de astăzi sunt:

- revenirea acasă a unor sute de persoane din diaspora, izolarea acestora;

- oameni din aceste localități care lucrează la Spitalul Județean Suceava, care s-au îmbolnăvit și care i-au infectat și pe alții din jur;

- neajunsuri privind procurarea echipamentelor de protecție pentru cetățeni;

- există și situații în care unele persoane au murit, în ultimele zile, la Spitalul Județean Suceava, confirmate sau nu cu noul coronavirus, pentru care au fost luate măsuri speciale de înmormântare. De la spital, direct la groapă.

Primarii localităților Bosanci, Pătrăuți, Moara, Șcheia, Adâncata, Ipotești, Salcea au declarat pentru Newsweek România că, deocamdată, reușesc să gestioneze problema carantinei, iar oamenii respectă, în general, măsurile impuse de lege.

Totuși, mai există și o situație în care primarul se plânge că nu reușește să ia legătura cu Direcția de Sănătate Publică, nici după ce a insistat la telefon.

Pe de altă parte, pentru sprijinirea bătrânilor care sunt singuri și care au nevoie de sprijin, în această perioadă, primarii susțin că, inclusiv prin donațiilor cetățenilor, reușesc să le ducă acestor oameni alimente, medicamente, apă și chiar lemne, pentru a se putea descurca.

Vă prezentăm, mai jos, declarațiile integrale ale celor șapte primari din localitățile sucevene, făcute marți pentru Newsweek România, localități care au intrat, de marți, în carantină, conform Ordonanței militare Nr. 6 anunțate, luni seară, de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Reamintim că, în confrmitate cu această Orodnanță militară, atât municipiul Suceava, cât și localitățile Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei au intrat în carantină totală.

Neculai Miron, primarul localității Bosanci: „A existat panica, inițial. Se spunea că a fost o persoană întoarsă din Belgia care a infectat o mie de oameni”  

„Am avea nevoie de dezinfectanți, măști de protecție și mănuși. Chiar acum sunt la o farmacie din Suceava, cumpărăm cam 200 de măști, la o săptămână, pentru personalul din Primărie. Noi suntem într-o zonă dezvoltată, iar cetățenii, majoritatea, își cumpără echipamente de protecție de la farmacie. Avem până în zece cazuri confirmate cu COVID-19.

La nivelul localității Bosanci era vorba despre o persoană care a infectat o mie de persoane, dar acest lucru nu s-a adeverit. Avem două persoane infectate, cadre medicale la Spitalul Județean de Urgență Suceava, și de acolo i-au infectat pe cei din localitate, de acasă, din familie.

Cele două persoane sunt acum acasă și primesc îngrijre medicală la domiciliu. Chiar aseară (luni seară – n.r.) au luat pe un domn de acasă (o rudă a uneia dintre persoanele deja confirmate cu COVID-19 - n.r.) și l-au internat la Spitalul de Urgență Suceava. Până acum avem până în zece cazuri confirmate.

Organele de ordinie au format cordoane și filtre la ieșirea din localitate, de astăzi dimineață. La toate ieșirile din localitate există Armată, Poliție și Jandarmerie. Cetățenii reacționează pozitiv. A existat panica, inițial, că se spunea că a fost o persoană întoarsă din Belgia, care ar fi infectat o mie de oameni, însă măsurile de protecție s-au luat chiar din start.

Acum, nu am mai avut mari diferențe față de zilele trecute, în afară de faptul că s-au format filtre dinspre oraș până în localitate. Pentru bătrâni, avem un tabel pe care îl trimitem, în fiecare vineri, către DSP și ISU Suceava și avem circa 20 de persoane cărora le asigurăm hrana, medicamente, toate necesitățile, prin Comitetul local pentru situații de urgență.

Alimente sunt, magazinele sunt pline cu marfă și chiar prin Ordonanța 6, anunțată luni seară, se permite aprovizionarea magazinelor alimentare”.  

Adrian Isepciuc, primarul localității Pătrăuți: „Avem trei cazuri confirmate de COVID-19. Sunt cadre medicale la Spitalul Județean Suceava”

Deocamdată s-a stârnit o panică destul de mare, la nivel de comună, în ceea ce privește circulația. Majoritatea cetățenilor dijn comună nu au beciul plin cu alimente, pentru că niciodată, în ultima vreme, nu mai făcea nimeni așa. Fiecare se aproviziona pentru două-trei zile.

Având în vedere că acum nu mai au voie să iasă din localitate, s-a stârnit puțină panică, dar nu cred că e atât de tragic, pentru că celelalte ordonanțe militare rămân în vigoare. Adică oamenii pot merge să își cumpere alimente, să meargă la farmacie, bineînțeles completând declarația pe propria răspundere.

Oamenii sunt puțin panicați, dar încerc să discut cu toți cei care mă contactează și le spun că trebuie să respectăm măsurile. Comuna nu este răsfirată, ci e una compactă, iar oamenii nu trebuie să meargă foarte mult până să ajungă la un magazin, pentru a se aproviziona.

Cinci-șase magazine alimentare avem în comună. Din ceea ce știu, la nivelul comunei avem trei cazuri confirmate de COVID-19, din rândul unor persoane care sunt cadre medicale la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Aceste persoane sunt internate.

Deocamdată, familiile acestor persoane nu sunt bolnave, însă chiar azi m-a sunat soțul uneia dintre acele persoane, asistentă medicală, și mi-a spus că mâine (miercuri – n.r.) trebuie să meargă să facă testul.

Despre celelalte cazuri nu mi s-a adus la cunoștință nimic. Pentru o săptămână-două avem echipamente de protecție pentru personalul din Primărie. Cu măștile stăm mai prost, pentru că nu prea avem de unde achiziționa. Mănuși și dezinfectant avem.  

Ferdinand-Eduard Dziminschi, primarul localității Moara: „Avem șapte cazuri confirmate cu COVID-19, toate persoane angajate la Spitalul Județean Suceava. Cu DSP nu am putut lua legătura”

„Oamenii din comună au făcut donații, se duc la cei în vârstă, însă nu găsim anumite medicamente și măști. Am avea nevoie de medicamentul Azitrox, pentru cei care sunt în autoizolare acasă. Avem, până acum, șapte cazuri confirmate cu COVID-19, toate persoane angajate la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Aceste persoane sunt izolate la domiciliu. Mai avem patru cazuri în care este vorba despre persoane care au intrat în contact cu ceilalți pacienți și s-au contaminat. Vorbim despre două persoane dintr-o familie care făcea maxi-taxi și încă doi care au luat legătura cu persoane contaminate din sat.

În privința celor șapte persoane confirmate din rândul cadrelor medicale de la Spitalul Județean am încercat să luăm legătura cu Direcția de Sănătăte Publică (DSP) (pentru testarea membrilor familiei acestor persoane – n.r.), însă nu am putut lua legătura cu DSP. Sunăm și nu ni se răspunde.

În privința vârstinicilor din comună de care trebuie să avem grijă, chiar acum sunt pe teren pentru a le împărți oamenilor ce au nevoie. Au donat bani consilierii locali, am făcut apel și la populație, toată lumea s-a mobilizat. Noi cumpărăm totul cu factură, chitanțe, totul e transparent. Dimineață a ajuns și Poliția și s-au luat măsurile de carantinare a localității”.  

Vasile Andriciuc, primarul localității Șcheia: „Fiecare cetățean din comună a trecut la igienizarea propriilor gospodării, nu stăm cu mâinile încrucișate”

„Avem 13.000 de locuitori, 700 de agenți economici, așa că avem o comunitate foarte activă. Pe raza comunei a fost un centru de carantină, unde am avut 67 de persoane, iar un lucru îmbucurător este că au început să iasă din acest centru, expirând cele 14 zile în care trebuia să stea acolo.

Acum mai avem 39 de persoane în carantină în acest centru. Mai avem 167 de persoane izolate la domiciliu, verificate zilnic de poliția locală. Aceste persoane izolate la domiciliu provin din cetățeni care s-au întors din străinătate, cărora li s-a impus de la DSP să stea la domiciliu.

Am „inventariat” persoanele mai în vârstă, iar 135 dintre ele sunt singure acacsă, vulnerabile în această perioadă. Îi monitorizăm, astel încât să le putem asigura o viață normală, în aceste condiții. Fiecare cetățean din comună a trecut la igienizarea propriilor gospodării, cum se face în fiecare primăvară.

Populația din comuna Șcheia nu stă cu mâinile încrucișate, ci fiecare contribuie la păstrarea măsurilor de curățenie și de protejare individuală și a celorlalți. Din fericire, până acum, nu am avut nicio persoană confirmată cu COVID-19, din rândul locuitorilor comunei noastre.

Nu am o situație exactă a celor întorși din diaspora, însă din ceea ce știu până acum aceste persoane au înțeles despre ce este vorba, s-au autoizolat, au plecat la ate case, astfel încât să nu intre în contact cu familia rămasă aici”.  

Viorel Cucu, primarul localității Adâncata: „Le-am cumpărat lemne, alimente, medicamente, au apă cărată în casă”

„La primele ore ale dimineații (marți – n.r), am convocat Comitetul local pentru situații de urgență, unde am stabilit cum să aplicăm toate prevederile Orodnanței 6.

Suntem în alertă deja de cel puțin trei săptămâni, pentru că ne-au venit persoane din toate colțurile lumii. Am avut 128 de persoane aflate în autoizolare, 35 au ieșit deja, după ce a expirat termenul de 14 zile. Avem 34 de gospodării în permanență monitorizate.

Nu a fost zi în care să nu ajungem la persoanele aflate în autoizolare, ca să le ducem ce au nevoie, alimente, medicamente. Am ajutat cu plata facturilor și cu tot ce mai aveau nevoie. Până acum, nu am avut nicio persoană amendată, oamenii au înțeles măsurile care privesc autoizolarea.

Mai avem un caz, al unei infirmiere care lucrează la Spitalul Județean Suceava și erau suspiciuni că are coronavirus, însă dumneaei este internată în spital, dacă nu chiar a fost externată deja. Doamna, oricum, are un apartament în Suceava și o a doua locuință la noi, în Adâncata, și nu stătea efectiv aici nici înainte.

Mai avem grijă de 28 de persoane mai în vârstă, iar noi le asigurăm lucrurile de care au nevoie pentru supraviețuire. Patru dintre aceste persoane, care au peste 85 de ani, chiar au nevoie de ajutor mai mare din partea noastră, fiind singure. Dar le-am cumpărat lemne, alimente, medicamente, au apă cărată în casă.

Oamenii au înțeles, în mare, că suntem în carantină totală și trebuie să ne supunem. Avem permanență 24 din 24 la Primărie, astfel că nu se pune problema să nu putem interveni, în orice moment, dacă este nevoie”.  

Constantin Bobu, viceprimarul localității Ipotești: „O persoană a murit la spital, nu e confirmată. De la spital, sicriul a fost trimis direct la cimitir”

„Am convocat azi (marți – n.r.) Comandamentul pentru situații de urgență, am adus la cunoștința cetățenilor noile măsuri stabilite prin Ordonanța militară 6. Am transmis inclusiv pe Facebook, pentru că avem grupuri făcute cu oamenii din comună. Am mers, azi, din poartă în poartă și le-am dus unor persoane alimente, medicamente, tot ce au avut nevoie.

Lumea a înțeles chiar foarte bine despre ce este vorba. Avem 115 persoane în autoizolare, majoritatea sunt venite din străinătate, din Anglia, Belgia, Italia. Până în prezent, nu avem cazuri confirmate cu coronavirus.

Avem oameni din localitate care lucrează la Spitalul de Urgență din Suceava, iar aceste persoane sunt în autoizolare la domiciliu.

Am cumpărat și am distribuit peste 300 de măști la angajații Primăriei, la dispensar, la cetățeni. Am mai comandat o mie de măști, mănuși, am dezinfectat toate instituțiile, străzile, școli, biserici. O dată pe săptămână facem acest lucru.

Am avut un singur caz al unei persoane care a murit la spital, dar nu este încă confirmat că a avut COVID-19. Chiar astăzi am discutat cu familia și nu au confirmare.

Pe 26 martie a murit această persoană și a fost înmormântată în aceeași zi. A murit la spital, iar de la spital a fost trimis direct la cimitir. Au fost numai șase persoane din familie la înmormântare, sicriul era închis, a fost și Poliția și a verificat, astfel încât să fie respectat totul”.    

Ilie Lungu, primarul orașului Salcea: „După 20 martie, trei persoane de la noi au murit la Spitalul Județean Suceava. Pentru una avem confirmarea de coronavirus”

„Oamenii au primit char bine măsurile de protecție, le respectă. Monitorizăm toată localitatea, în care sunt 11.000 de persoane. Avem 26 de persoane peste 65 de ani, care sunt fără aparținători, cu care ținem legătura permanent. Nu avem nicio persoană în carantină, iar 130 de persoane sunt izolate la domiciliu, majoritatea sunt oameni întorși din diaspora.

Am avut trei persoane care au decedat la Spitalul Județean Suceava, după data de 20 martie. Pe toate trei le-am înmormântat în regim de urgență, au fost duse de la spital direct la cimitir. Nu am avut niciun fel de diagnostic confirmat pentru aceste persoane, doar pentru una singură era confirmat diagnosticul de coronavirus. Însă pentru că au decedat la Spitalul Județean Suceava s-a recurs la aceste măsuri de înmormântare, pentru toate cele trei persoane.

Toate aceste persoane aveau boli cronice și au decedat în spital. Știind că este această epidemie, am luat măsura de a le duce direct la cimitir, le-am făcut groapa, le-am îngropat, fără să le mai ținem prin capele, pe la locuințe sau în altă parte.

Despre familiile celor trei persoane nu știm foarte multe, ne-au contactat și ne-au spus că au părinții morți în spital. Noi am spus că spitalul este în carantină. La unii dintre cei morți le-am săpat noi, cei de la Primărie, groapa, la alții s-au ocupat cei din familie.

I-a pus de la spital în sicriu, i-a adus sigilați direct în cimitir. S-a ținut slujba și au fost înmormântați. Deocamdată nu avem niciun fel de problemă în privința medicamentelor, a alimentelor pentru oamenii din localitate. De pe data de 20 martie, dezinfectăm zilnic străzile din oraș”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te