Până la momentul scrierii acestui material nu au fost însă raportate explozii în capitala ucraineană. Atunci când sună alarmele, nu doar că oamenii sunt invitați să se adăpostească la metrou ori în buncăre, dar imediat sunt închise și magazinele. Astfel că este de dorit să ai provizii la dispoziție, mai ales în zilele cu atacuri intense din partea armatei lui Putin.
Papa a condamnat astăzi agresiunea din ultimele 10 luni asupra Ucrainei care a făcut ca pentru mulți oameni Crăciunul să se desfășoare în întuneric sau departe de casele distruse de război. El a făcut un apel către gesturi concrete de ajutor pentru cei care suferă.
Citește și: VIDEO Momente critice pentru Pele. Cancerul a avansat. Familia s-a strâns la spitalul din Sao Paolo
În contextul războiului, Biserica Ortodoxă Ucraineană a permis credincioșilor săi să celebreze Crăciunul în data de 25 decembrie. El va fi sărbătorit și în ziua de 7 ianuarie 2023. Este o situație aparte, iar Arhimandritul Laurențiu Jivchik, de la Mînăstirea Sfântul Mihail, dintr-o zonă centrală a Kievului, a avut amabilitatea să ne explice cum privește biserica acest moment. Prima parte a scurtului interviu realizat este în limba română.
Citește și: Halep forțează participarea la Australian Open. Argumentele „imbatabile” care îi arată nevinovăția
Mănăstirea a fost ridicată pentru prima dată în anul 1050. A fost jefuită în timpul invaziei mongole în 1240. Restaurată în secolul XVI, a fost demolată de sovietici în 1935-1936. După redobândirea independenței Ucrainei, în 1991, a fost reconstruită și inaugurată în 1999. Într-una dintre fotografiile acestui articol puteți vedea vestigii ale vechii mănăstiri.
Arhimandritul Laurențiu Jivchik a declarat pentru Newsweek următoarele, iar în clip puteți vedea câteva cuvinte spuse de acesta în limba română:
“Biserica ortodoxă a Ucrainei celebrează Crăciunul în acest an într-o manieră specială. Încă păstrăm celebrarea tradițională din 7 ianuarie, dar sinodul bisericii noastre a decis să permită credincioșilor să celebreze Crăciunul, prin propria lor decizie, și în data de 25 decembrie. Așa cum cele mai multe dintre bisericile ortodoxe și denominațiunile creștine o fac.
În înțelegerea noastră, sărbătoarea Crăciunului nu constă în data în care o celebrăm, ci în evenimentul propriu-zis care este foarte important. Dumnezeu s-a încarnat pentru salvarea oamenilor și a venit în lume, născut ca un copil, astfel că noi nu celebrăm o zi anume.
Pentru noi important este evenimentul Crăciunului, nu ziua de 25 decembrie sau cea de 7 ianuarie. Împreună cu frații noștri, cu creștinii ortodocși din România, astăzi îl mărturisim pe Dumnezeu născut (întrupat). Dar pe 7 ianuarie vom oferi serviciul religios de Crăciun, la fel ca în anii trecuți. Așa suntem obișnuiți să facem, tradițional, și credem că în timp, se va conveni asupra calendarului bisericesc astfel încât tradiția acestei celebrări să devină o celebrare în care cu toții să sărbătorim împreună.”