Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,18 %
Marcel Ciolacu 20,29 %
95,44 %
Elena Lasconi 17,94 %
George Simion 14,17 %
Click aici pentru rezultate complete

Enigma Extraterestrului de pe Cozla și a Uriașului adormit. „Mama Natură” i-a creat

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.11.2023 - 19:39
Engima Extraterestrului de pe Cozla și a Uriașului adormit. „Mama Natură” i-a creat - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ
Engima Extraterestrului de pe Cozla și a Uriașului adormit. „Mama Natură” i-a creat - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Extraterestrul de pe Cozla şi Uriaşul adormit sunt două stânci „vechi de când lumea”. Legenda Uriaşului adormit spune că, în urmă cu milioane de ani, un uriaş, ultimul din neamul său, şi-a ales locul de veci în aceste locuri.

SHARE

Două stânci misterioase, aflate în Neamț, uimesc atât localnicii, cât și turiștii. Extraterestrul de pe Cozla şi Uriaşul adormit sunt două stânci „vechi de când lumea”, care ne relevă o lume de mult apusă. 

Enigma Extraterestrului de pe Cozla și a Uriașului adormit. „Mama Natură” i-a creat

Extraterestrul de pe Cozla şi Uriaşul adormit sunt două stânci misterioase, vechi de când lumea, pe care „Mama Natură“ le-a creat, în decursul a zeci de mii de ani, prin Neamţ.

În judeţul stăjuit de masivul Ceahlău, câteva formaţiuni geologice au darul de a stârni curiozitatea celor care au auzit despre ele sau ajung în preajma lor.

Una dintre ele este denumită Trei Căldări, Căldările Urieşilor sau Extraterestrul, fiind situată pe dealul împădurit Cozla, o rezervaţie paleontologică.

Citește și: Misterul peșterii din România unde s-ar găsi izvorul cu apă vie al dacilor. Aici dansează fecioarele

Culmea domină, alături de Pietricica, oraşul Piatra Neamţ, pe platoul montan fiind staţia telegondolei, o instalaţie de transport aerian pe cablu, care pleacă din faţa gării, devenită atracţie turistică a municipiului. Iar de pe platou, o potecă uşor de străbătut prin pădure, timp de circa o oră, duce la stânca Trei Căldări.

I se spune, de către localnici, şi nu numai, Extraterestrul, deoarece are forma unui craniu de mari dimensiuni, ce pare a fi al unei fiinţe din altă lume.

Ştiinţific, este vorba despre trei adâncituri, cu diametrul de 0.80-0.90 metri şi o adâncime de 0.60-0.80 metri, apărute în uriaşa stâncă ca urmare a eroziunii provocate de vânt, de unde şi numele de Trei Căldări sau Căldările Urieşilor.

„Acest fenomen a început cu aproximativ 20.000 de ani în urmă, în prima parte a Cuaternarului (Pleistocen), fiind rezultatul acţiunii distructive a vântului, în condiţiile unui climat de silvotundră, aspru şi rece, covor vegetal redus şi o pătură de zăpadă subţire şi discontinuă. În aceste condiţii a avut loc dezagregarea gresiei“, arată muzeograful Oana Maria Balan, de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ.

În ceea ce priveşte Uriaşul adormit, sau Stânca Şerbeşti, el se află în apropiere de Piatra Neamţ, putând fi văzut de pe DN 15, care face legătura cu municipiul Roman, în comuna Ştefan cel Mare.

Formaţiunea este monument al naturii cu statut de rezervaţie naturală geologică şi peisagistică. Actuala formă, un uriaş cap de om este tot rezultatul eroziunii.

Citește și: Care e locul din România aflat între cele mai frumoase 20 din Europa. E cel mai bine păstrat secret

Legenda Uriaşului adormit spune că, în urmă cu milioane de ani, un uriaş, ultimul din neamul său, şi-a ales locul de veci în aceste locuri.

Cu ultimele sale forţe, s-a întins cât era de lung cu capul în sus, privind spre cer şi a tras peste el o bucată din dealuri şi una din munţi, murind în tihnă. Iar în prezent, se poate lesne observa că stânca pare a avea un cap uman. De uriaş, potrivit adevărul.ro.

Cum ajungi la stânci?

Traseul are mai multe puncte de plecare și se poate parcurge, fie pe jos din Piatra-Neamț, fie cu Telegondola de la gară până la punctul “Trei Coline” și apoi, pe jos, până la punctul “Trei Căldări”.

Dacă alegi să parcurgi traseul în întregime pe jos ai două puncte de plecare, unul de la Parcul Zoo iar celălalt de la baza pârtiei de ski din Dărmănești și în ambele cazuri trebuie să urmezi drumul mașinii.

Citește și: Misterul tăblițelor cerate din Munții Apuseni. Ce scot la iveală și de ce unele s-au pierdut

De la Parcul Zoo până la “Trei Coline” unde se află și stația de sosire a telegondolei traseul cuprinde mai multe puncte de belvedere asupra orașului situate pe terasele masivului.

Odată ajuns în punctul “Trei Coline” te afli la o altitudine de 657 m, unde ți se deschide un platou cu vedere asupra întregului oraș și de unde ai acces direct la telescaun, pârtia de schi, pârtia de tubing și drumul spre Stânca Trei Căldări, potrivit viziteazăneamț.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te