Europaramentarul Eugen Tomac și-a exprimat profunda sa nemulțumire față de guvern și a acuzat că țara noastră este din nou umilită de Karl Nehammer, cancelarul federal al Austriei.
E oficial! România NU intră în Schengen în 2023. Eugen Tomac: „Nehammer ne umilește din nou”
"Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an. Pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota. Sunt profund revoltat să văd cum această putere ratează în fiecare zi acest obiectiv de grad zero pentru România", a scris Tomac.
Tomac a subliniat că, în timp ce „alții” (cu referire la președintele Klaus Iohannis n.red) își desfășoară vizite în Africa și Dubai sau discută despre majorări de taxe și impozite, România ar trebui să se concentreze pe obiectivele esențiale, precum aderarea la Spațiul Schengen.
"Locul nostru este în UE, dar aici trebuie să muncești pentru fiecare obiectiv și să fii credibil atunci când ceri sau să joci dur atunci când ești umilit. Nehammer ne umilește din nou într-un mod absolut scandalos!", a adăugat Tomac.
România, „spectator” la Consiliul JAI
Consiliul pentru Afaceri Interne (JAI) care va avea loc pe 4 și 5 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Spațiul Schengen, deși subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii.
Totuși, se ia în considerare convocarea unui nou Consiliu Extraordinar până la sfârșitul lunii decembrie, în care să fie decisă o aderare în etape a țării noastre, începând cu accesul aerian, programat pentru martie anul viitor.
Acest scenariu a fost discutat între premierul Marcel Ciolacu și omologul său spaniol, Pedro Sanchez, țara sa deținând președinția Consiliului UE în prezent.
Olanda și Austria, „ghimpele” din talpa României
Cu toate acestea, șansele ca România să adere la Schengen în următorii 4 ani sunt destul de mici după ce atât Olanda cât și Austria ne-au respins constant, motivând în mod fals că țara noastră se află pe ruta migranților.
Șansele României pentru un vot pozitiv la Consiliul JAI din decembrie 2023 sunt aproape nule după ce populistul de extremă dreapta anti Europa și anti-migrație, Geert Wilders, a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile generale din Olanda.
Austria s-a poziționat pe „ultima sută de metri” împotriva României în decembrie 2022 acuzând România că ar fi „poarta de intrare a migranților în Europa, dar JAI au votat pentru aderarea Croației.
Luni, Ministerul austriac de Interne a admis într-un final că ruta migranților este în creștere prin Balcanii de Vest, respectiv prin Croația, țara pe care tocmai au primit-o în Schengen, Bosnia și Slovenia.
Ministrul de interne Gerhard Karner s-a întâlnit cu miniștrii de interne din cele 4 state de la Visegrad și cu ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser, pentru o discuție de lucru la Szeged, Ungaria, la câțiva kilometri de granița cu Serbia.
Printre subiectele abordate în cadrul reuniunii V4 s-au numărat situația migrației în Balcani, lupta împotriva criminalității organizate de contrabandă și protecția frontierelor externe ale UE.
Ministrul de interne, Gerhard Karner, a declarat că „pentru a reduce presiunea asupra frontierelor externe ale UE și migrația ilegală în Europa, este necesar să colaborăm îndeaproape cu țările de origine și de tranzit. Trebuie să împiedicăm ca oamenii să cadă în mâinile traficanților. Prin urmare, trebuie să sprijinim statele din Africa de Nord în ceea ce privește protecția frontierelor și în eforturile lor de a împiedica plecarea ambarcațiunilor de contrabandiști. Ceea ce este necesar este securitatea continentală, nu salvarea pe mare.”
România, care nu e în Schengen, acuzată de Austria că NU oprește migrația ilegală din Schengen
Potrivit unui sondaj recent, 66% dintre austrieci sunt contra migrației, astfel că România își ia adio de la Schengen. România e ținută afară de Austria sub pretextul că nu oprește migrația.
„Este un mandat clar pentru guvernul federal austriac: 66% dintre austrieci sunt de părere că guvernul federal nu face suficient pentru a combate imigrația ilegală”, a scris presa austriacă.
Minciuna austriacă ne ține în afara Schengen. Cifrele adevărului
Potrivit ultimelor date publicate de Agenția Europeană de Control la granițe - FRONTEX, rutele migranților sunt:
- Ruta Central Mediteraniaină - Tunisia -Italia - unde în anul 2022 au ajuns 105.561 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 89.113 migranți.
- Ruta prin Balcanii de Vest - Serbia - Croația - unde în anul 2022 au ajuns 144.181 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 48.760 migranți.
- Ruta prin Estul Mediteranei - Turcia - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 43.906 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 17.884 migranți.
- Ruta prin Vestul Mediteranei - Maroc - Spania - unde în anul 2022 au ajuns 15.134 de migranți, iar în perioada ianuarie - iulie 2023 au venit 7.425 de migranți.
- Ruta Est Europeană - Belarus -Polonia/ Belarus - Lituania - unde în anul 2022 au ajuns 6.332 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie -iulie 2023, prin această rută au venit 3.179 migranți.
- Ruta Circulară - Albania - Grecia - unde în anul 2022 au ajuns 672 de migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 419 migranți.
- Ruta prin Marea Neagră - România și Bulgaria - unde în anul 2022 au ajuns 213 migranți ilegali, iar datele din anul 2023 care sunt centralizate până în luna iulie 2023 arată că prin această rută au venit 40 migranți.