1.000.000 € a dat pe chirii un șef de la Drumuri și Poduri, pus de PSD. Vrea să evacueze o grădiniță

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.10.2023 - 20:51
Directorul de la Drumuri Naționale a cheltuit 1000000 de euro pe chiria instituției. Ales de PSD Foto: facebook/ Ovidiu Mugurel Laicu

Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași s-a gândit să revendice un teren care aparținea instituției în secolul XIX, asta după ce banii publici au fost aruncați ani de zile pe chirii exorbitante. Mugurel Laicu vrea un sediu nou după ce a cheltuit un milion de euro

SHARE

Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași s-a gândit să revendice un teren care aparținea instituției în secolul XIX, asta după ce banii publici au fost aruncați ani de zile pe chirii exorbitante.

Mugurel Laicu vrea un sediu nou după ce a cheltuit un milion de euro pe chirii în ultimii ani.

El vrea să evacueze Primăria comunei Valea Lupului din județul Iași, o grădiniță și o școală din comună pentru a construi un sediu al Regionalei.

Direcția de Drumuri revendică printr-o serie de procese interminabile terenurile de la Valea Lupului, pe care instituția le-ar fi administrat în secolul XIX, scrie 7 Iași.

Direcția Regională de Drumuri sparge banii publici pe chirii de un milion de euro. Vor sediu nou

Laicu a deschis nu mai puțin de cinci procese împotriva primăriei pe aceeași speță, patru le-a pierdut, iar unul abia a fost înregistrat.

De pe urma acestor procese au avut de câștigat doar avocații care au decontat din bani publici onorarii de mii de euro.

O instituție a statului român a pierdut recent un nou proces cu o primărie din zona metropolitană a Iașiului pentru un teren de 25.000 de metri pătrați.

Doar că odată ce acțiunea a fost respinsă de magistrații de la Tribunalul Iași, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a deschis alt proces pentru același teren.

Mărul discordiei este legat de un teren din comuna Valea Lupului, unde în urmă cu mai bine de o sută de ani a funcționat o bază a Direcției de Drumuri și care acum este administrat de autoritatea locală.

Speră să reobțină terenurile

DRDP Iași a susținut că a avut acel teren în administrare încă din secolul al XIX-lea, iar acum cere redobândirea acestuia.

În iarna trecută, Direcția de Drumuri a dat în judecată Primăria Valea Lupului și a blocat investițiile pe care comuna le avea în derulare tocmai pe suprafața de teren revendicată, proiecte care riscau să rămână fără finanțare.

Citește și: Drumurile din România 2023, o rușine: 23.700 km de pământ și piatră, 41% din asfalt cu gropi

Conducerea DRDP vrea ca pe terenul de la Valea Lupului să își facă un sediu nou, în condițiile în care instituția deține numeroase suprafețe în mai multe județe din zona Moldovei.

Doar avocații câștigă de pe urma acestor procese

Magistrații de la Tribunalul Iași au decis în urmă cu câteva zile să respingă acțiunea DRDP Iași, instituție condusă de Ovidiu Mugurel Laicu.

În acest ultim proces, DRDP a fost nevoită să plătească o mie de euro cheltuieli de judecată, bani pentru avocatul angajat de Primăria din Valea Lupului.

„Admite excepția de inadmisibilitate a acțiunii, invocată de pârâți prin întâmpinare. Respinge ca inadmisibilă acțiunea formulată de reclamantul Statul Român, prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, în contradictoriu cu pârâții Consiliul Local al Comunei Valea Lupului și Unitatea Administrativ-Teritorială Valea Lupului.

Citește și: Austostradă prin mijlocul unei ferme bio. Tronsonul Focşani- Bacău desfiinţează o proprietate

Obligă reclamantul la plata către pârâți în solidar a sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat Iftode Alexandru.

Cu drept de recurs, ce se va depune la Tribunalul Iași, în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în motivarea instanței de judecată.

Recent, DRDP Iași a făcut apel la această decizie a magistraților, apel depus tot la Tribunalul Iași.

Directorul DRDP Iași: „Am nevoie de un sediu nou”

Ovidiu Mugurel Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, susține că pe terenul respectiv vrea să ridice noul sediu al instituției.

„Noi am avut acolo o suprafață de teren unde era și o pepinieră. Am avut hârtii pe terenul unde sunt blocurile și sediul primăriei și a fost un schimb de terenuri, dar ei nu au mai ținut cont de asta.

Eu am nevoie de acel teren. Vreau să fac un sediu nou pentru că nu mai pot sta în chirie. Am patru sedii acum și nu se mai poate”, a spus Ovidiu Laicu.

Citește și: VIDEO România atinge borna de 1.000 km de autostradă cu un ciot care se termină în câmp

Pe de altă parte, directorul ales de PSD Iași nu are nicio avere în declarațiile oficiale, dar administrează cu ușurință întreaga infrastructură rutieră din toată regiunea Moldovei.

În urmă cu câțiva ani, DRDP Iași a funcționat, cu chirie, într-o clădire de pe Șoseaua Națională, pentru care a plătit peste un million de euro.

Timp de aproape doi ani, DRDP Iasi a fost chiriaș de lux, in imobilul de pe Șoseaua Națională, nr 23, deținut de firma Ștefana SRL.

Citește și: Ciolacu spune că Grindeanu va bate recordul de 100 km autostradă/an. În 2022, au fost sigur 13 km

Chiria plătită de statul român, prin CNAIR, către firma Ștefana SRL, controlată de soții Ștefan și Mihaela Covalciuc, a fost de peste 38.000 de euro pe lună.

La sfârșitul lui 2020, conducerea CNAIR a decis să relocheze sediul DRDP Iași în vechiul spațiu din Copou, acolo unde chiria este de doar 8.000 de euro/lună.

Însă, contractul încheiat cu firma Ștefana SRL prevedea plata unor sume suplimentare în cazul rezilierii înțelegerii înainte de termen, adică înainte de sfârșitul lui 2023.

În aceste condiții, suma totală pe care firma familiei Covalciuc ar fi trebuit să o încaseze de la stat depășeste un milion de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te