DIICOT explică de ce a făcut public datele despre ADN: A rezultat profilul genetic al unei persoane

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.08.2019 - 15:53
Procurorii au găsit mai multe fragmente de oase în Caracal. Foto Inquam Photos/Bogdan Dănescu

Direcția de Investigare a Infracțiunile de Criminalitate Organizată și Terorism arată, într-un comunicat, că în urma analizelor de laborator ale probelor ridicate, efectuate până în prezent, a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv Alexandra Măceșanu.

SHARE

„Concluzia ne-a fost comunicată aseară, 2 august, de către reprezentanți ai INML, urmând ca astăzi să ne fie transmis și raportul specialiștilor conținând aceleași date.

După ce a primit datele, DIICOT a procedat la informare in regim de urgentă, conform dispozițiilor art. 1 al. 2 din OUG nr. 78/2016 privind organizarea și funcționarea DIICOT și art. 62 al. 2 din Legea nr. 304/2004 cu modificările și completările ulterioare privind organizarea judiciară”, arată procurorii. 

Aceștia menționează, în comunicat, că într-un dosar penal concluzia expertizei nu este o informație confidențială în cadrul urmăririi penale, ci este o informație de interes public, care trebuia comunicată familiei.

Citește și DIICOT anunţă că a primit de la INML raportul de expertiză. ADN-ul este al Alexandrei Măceșanu

„Fapt pentru care, familia victimei a fost de îndată și neîntârziat anunțată, din respect și compasiune față de suferința pe care o resimte, având in vedere și solicitarea acesteia in același sens, respectiv de a nu lua cunoștință din alte surse de informare.

În raport de această concluzie, urmărirea penală continuă cu certitudine, între altele și pentru infracțiunea de omor calificat, prev. de art. 188 al. 1 CP raportat la art. 189 lit. a, h CP.”, se arată în document.

DIICOT a făcut această mențiune după ce Antena 3 și mai multe site-uri afiliate (Luju.ro) au acuzat direcția că ar fi dezvăluit prematur date din ancheta penală.

În schimb, aceleași canale de presă, dar și propaganda rusească (Sputnik.md) au acuzat pe ministrul Justiției, Ana Birchall, că nu se implică în caz.

Ulterior, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, a fost cel care a anunțat public că Ana Birchall a sunat familia pentru a confirma că ADN-ul din oasele găsite la locuința lui Gheorghe Dincă aparțin Alexandrei Măceșanu. 

Pe de altă parte, Cumpănașu a susținut, pe Facebook, că „informarea Ministerului Justiției către familia mea nu mă face să cred deloc că Alexandra a fost arsă acolo și toate balivernele despre această situație. (…) Inelul și lănțișorul de ARGINT au fost găsite netopite!!!!!!. Tot în acel recipient și arse în același timp la o temperatura URIAȘĂ. Când vărul meu le-a identificat, acestea erau doar «afumate» dar ÎNTREGI. Aici avem de a face cu o caracatiță cu mulți golani care au nevoie de un țap ispășitor și oprirea discuției despre acest sistem bolnav în care oamenii simpli nu au nici o șansă la viață”. 

Criticile la adresa ministrului Justiției, Ana Birchall, au început la Antena 3, pe site-urile afiliate și pe Sputnik după ce Ministerul Justiției l-a adus în țară, în procedură accelerată, pe Radu Mazăre. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te