Deutsche Welle: Un sfârșit de săptămână al groazei în SUA

DE Deutsche Welle | Actualizat: 06.08.2019 - 17:49

29 de oameni au fost uciși la El Paso și Dayton de doi bărbați înarmați. Nu se întrevede un sfârșit al violenței, atâta timp cât SUA nu renunță la legislația permisivă privind armele, scrie Carla Bleiker.

SHARE

El Paso, Texas: cel puțin 20 de morți. Dayton, Ohio: cel puțin 9 morți. A fost unul dintre cele mai sângeroase weekenduri din istoria recentă a Statelor Unite. În decurs de 14 ore, 29 de persoane au fost ucise în două atacuri armate. În duminica anterioară, au fost împușcate alte trei persoane la Gilroy în California. Astfel, s-a ajuns la 32 de victime ale atacurilor armate într-o singură săptămână. 

Președintele SUA. Donald Trump, a transmis pe Twitter că „gândurile și rugăciunile" sale sunt alături de victime și de familiile lor. A devenit un fel de reflex al politicienilor americani să le transmită celor îndurerați "thoughts and prayers" după fiecare atac armat. Mesajul nu prea ajută pe nimeni.

Poate că ar fi mai bine dacă președintele s-ar gândi mai mult la manifestul pe care l-a găsit poliția din El Paso online, scris probabil de atacatorul în vârstă de 21 de ani. Autorul textului își exprimă ura împotriva imigranților și vorbește despre o „invazie hispanică în Texas". 

Și președintele Trump a recurs la termenul „invazie" când s-a referit la imigranții din America Centrală, care solicită azil în SUA. Șeful Casei Albe nu face un secret din atitudinea sa față de acești imigranți, e clar că nu-i vrea în țara pe care o conduce.

 În plus, Trump le-a transmis unor membri ai congresului de origine străină că i-ar trimite acolo de unde au venit. Prin declarații de acest fel, ura și xenofobia exprimate public par acceptabile. Dacă se ajunge la violență pe baza acestor sentimente, așa cum s-a întâmplat la El Paso, președintele nu poate să se dezică de orice responsabilitate. 

Statele Unite au nevoie de legi mai stricte privind armele 

Gândurile și rugăciunile pe care le invocă din nou politicienii americani după atacturile de la El Paso și Dayton sunt un mod de a evita măsurile concrete. SUA ar avea nevoie de o legislație mai strictă privind armele.

Atacatorul de la Dayton a pornit cu o pușcă și multe încărcătoare suplimentare, care pot fi cumpărate fără nicio problemă la așa-numitele „gun shows" în SUA, niște târguri de arme accesibile publicului larg. Dacă poliția nu ar fi sosit la mai puțin de un minut după ce atacatorul a deschis focul, el ar fi putut să omoare sute de persoane. 

După fiecare incident de acest fel, se aud multe voci care cer introducerea permisului de port-armă în SUA, efectuare unor așa-numite "background checks" înainte ca o persoană să poată achiziționa o armă și alte legi mai stricte care să limiteze accesul la arme. Așa a fost în 2012, după uciderea a 20 de copii de 6 și 7 ani și a șase adulți la școala primară Sandy Hook din statul Connecticut.

Așa a fost după masacrul de la Las Vegas în urmă cu doi ani, când au fost împușcați 58 de oameni la un concert, sau după amocul de la liceul Marjorie Stoneman Douglas din Parkland, Florida, de Ziua Sfântului Valentin în 2018, soldat cu 17 elevi și profesori morți.

După această tragedie, adolescenții din Parkland au inițiat o mișcare de protest. Zeci de mii de persoane au participat la demonstrația intitulată „March for Our Lives" la Washington. 

Dar reprezentanții producătorilor de arme au prea multă putere și prea mulți bani, motiv pentru care vocile critice nu se pot impune.

Guvernatorul republican al Texasului nu a vorbit despre legislația armelor după masacrul de la El Paso, ci a spus că atacatorul a fost, probabil, bolnav psihic (deși nu există dovezi în acest sens) și că e nevoie de un sistem mai bun pentru îngrijirea și identificarea persoanelor care suferă de tulburări psihice. 

Persoane cu boli psihice există însă și în alte țări, unde nu sunt împușcați și uciși atâția oameni nevinovați în spațiul public ca în SUA. Atâta timp cât politicienii americani nu se dezic, în sfârșit, de National Rifle Association (NRA) și alți lobbyiști puternici ai industriei armelor pentru a introduce legi mai stricte, violența armată va continua să facă ravagii zi de zi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te