Detaliul uitat de un polițist care a ajutat un șofer să-și păstreze permisul deși încălcase legea

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.04.2023 - 14:39
Un polițist oprește o mașină în trafic (martie 2020) FOTO: INQUAM PHOTOS/Bogdan-Ioan Buda

Un detaliu uitat de un polițist la întocmirea procesului verbal de sancționare a unui șofer care încălcase regulile rutiere, l-a scăpat de fapt pe conducătorul auto de amendă. Magistratul nici măcar nu a luat în seamă ce a declarat șoferul vinovat.

SHARE

Un detaliu uitat de un polițist la întocmirea procesului verbal de sancționare a unui șofer care încălcase regulile rutiere, l-a scăpat de fapt pe conducătorul auto de amendă.

Magistratul nici măcar nu a luat în seamă ce a declarat șoferul vinovat ci a constata că procesul verbal de fapt era ”inexistent” din punct de vedere juridic.

Detaliul uitat de un polițist care l-a ajutat pe un șofer să scape de amendă deși încălcase legea

Este vorba despre un șofer din Alba sancționat , în 16 septembrie 2022, cu amendă și cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile a obținut anularea procesului-verbal, ca urmare a unei neglijențe a polițistului rutier.

Șoferul a contestat sancțiunea primită pe un drum de pe raza localității Crăciunelu de Jos.

Polițistul rutier a luat deciza sancționării șoferului pentru că acesta nu ar fi dat prioritate unui autobuz și a încălcat marcajul longitudinal continuu simplu care desparte sensurile de mers, scrie Adevărul. 

Citește și: A fost amendat de patru ori într-o zi de același polițist. Ce făcuse atât de grav

Șoferul a primit o amendă în valoare de 870 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

El a obținut însă, în instanță, anularea procesului verbal, ca urmare a unei neglijențe a polițistului rutier. 

Decizia magistratului, după ce a văzut greșeala polițistului

Șoferul vinovat a susținut că precizările din procesul verbal nu ar fi reale pentru că „agentul constatator l-a surprins circulând pe contrasens aproape paralel (cu aproximativ 10 metri înainte) cu autobuzul

 și doar la indicațiile lui a încălcat linia continuă pentru a trage pe dreapta, în același timp a fost tras pe dreapta și autobuzul care circula pe sensul de mers, în urma sa cu vreo 10 metri”.

Însă magistratul nu a mai analizat precizările șoferului și a constatat un alt motiv de nulitate al procesului verbal de sancționare, respectiv faptul că nu era semnat de către polițist.

Citește și: Poliția locală te va amenda dacă nu vei spune cui i-ai împrumutat mașina proprietate personală

„Instanţa reține că procesul-verbal nu cuprinde semnătura olografă agentului constatator pe exemplarul înmânat contravenientului şi depus în original la dosarul cauzei. 

Un proces-verbal nesemnat de către un agent constatator este inexistent din punct de vedere juridic, întrucât niciun agent administrativ nu și-a asumat conținutul și răspunderea pentru acesta”, a motivat instanța decizia care a rămas definitivă.

Citește și: Știi cât este amenda dacă treci pe galben la semafor? Aproape toți șoferii fac acest lucru

Jjdecătorul a subliniat că semnătura trebuie aplicată pe toate exemplare ale procesului-verbal și a concluzionat că, în aceste condiții, documentul „nu se bucură de prezumţia de legalitate specifică actelor administrative”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te