Procurorul Horodniceanu a vrut să intimideze un polițist care câștigă 6 ori mai puțin. E cercetat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.06.2023 - 11:22
Daniel Horodniceanu/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Daniel Horodniceanu/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorul Daniel Horodniceanu este cercetat disciplinar după ce i-a certat pe polițiștii care l-au oprit în trafic. El i-a întrebat dacă știu cine este și a amenințat că va lua legătura cu șeful IPJ Iași.

SHARE

Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DIICOT, este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciar.

Potrivir declarației de avere, Horodniceanu câștigă 27.000 de lei pe lună. Un polițist câștigă între 3.500 și 4.000 de lei.

Măsura a fost luată după ce, în luna mai  a acestui an, a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliției Iași.

Este pentru prima dată când un membru CSM este cercetat de Inspecția Judiciară.

Daniel Horodniceanu, cercetat disciplinar după ce i-a certat pe polițiștii care l-au tras pe dreapta

Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT Iași, a fost implicat într-un incident care nu-i face cinste, mai ales că acum ocupă o funcție importantă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea de vicepreședinte. Procurorul circula în cursul nopții pe un drum sătesc din comuna Schitu Duca, moment în care a întâlnit un echipaj de poliție, format din doi agenți.

Citește și: 27.000 lei/lună și două case pentru procurorul care intimidează polițiștii care îl opresc în trafic

Fără să semnalizeze, s-a angajat în depășirea autoturismului. Oamenii legii l-au oprit și i-au cerut să se legitimeze. Vizibil enervat, Daniel Horodniceanu i-a întrebat pe agenți dacă știu cine este? Cei doi au ridicat din umeri și au spus că putea să fie și președintele țării. Mai mult, procurorul a apelat la amenințări și intimidări, făcând abuz de putere. Le-a promis că va discuta personal cu șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași, Costel Gâtlan.

În momentul în care polițiștii i-au cerut cartea de identitate și documentele mașinii, Daniel Horodniceanu a scos la legitimația de procuror. Oamenii legii nu s-au lăsat intimidați și au solicitat asigurarea obligatorie. Enervat și mai tare, procurorul le-a transmis că poate fi verificată pe internet. Agenții nu s-au lăsat și i-au explicat că nu este atribuția lor, ci că este obligația conducătorului auto să prezinte documentele.

Citește și: Explicație pentru aroganța lui Horodniceanu. Câștigă de 5 ori cât polițiștii ce l-au oprit în trafic

Incidentul a escaladat în momentul în care Daniel Horodniceanu le-a spus că ar trebui să-i mulțumească pentru că a contribuit la mărirea salarială a polițiștilor. Acest eveniment a fost filmat, iar imaginile au ajuns în mediul online. De precizat că șeful IPJ Iași, Costel Gâtlan, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a oferi un punct de vedere.

În ciuda încălcării regulilor de circulație, procurorul Daniel Horodniceanu a scăpat doar cu un avertisment.

Potreivit CSM, cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar.

Citește și: Horodniceanu, ex-DIICOT, teren de la un afacerist ulterior condamnat

La finalizarea cercetării disciplinare, în funcție de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare si sesizarea Secţiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, fie respingerea sesizării in cazul in care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te