Ar trebui un copil să știe să citească înainte să meargă la școală? 10 tehnici de învățare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.03.2024 - 18:13
Cum îți poți determina copilul să iubească lectura. Tehnicile minune dezvăluite de specialiști - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Cum îți poți determina copilul să iubească lectura. Tehnicile minune dezvăluite de specialiști. Iată prin ce metode îl poți „păcăli” să iubească să citească.

SHARE

Cum îți poți determina copilul să iubească lectura. Tehnicile minune dezvăluite de specialiști. Iată prin ce metode îl poți „păcăli” să iubească să citească. 

Cum îl motivezi să învețe 

Învățarea cititului este o etapă importantă în dezvoltarea copiilor, dar ar trebui să vă îngrijorați dacă preșcolarul dvs. nu a început încă această abilitate?

În Australia, deoarece copiii încep școala la vârste diferite - nu numai între state și teritorii, ci și în cadrul aceleiași școli - se poate întâmpla ca un copil de patru ani să se afle într-o clasă cu copii care sunt cu un an mai mari. Așadar, nu se compară mere cu mere.

Profesorii și educatorii sunt mai interesați ca un copil de grădiniță să poată ține în mână un creion, să își recunoască și să își poată scrie numele, să se joace frumos și să împartă, să știe câteva litere și numere, printre altele.

În cele de mai jos puteți citi 10 moduri de a încuraja abilitățile de lectură ale preșcolarului dvs. pentru a-l ajuta să meargă pe drumul cel bun.

Încurajați cititul acasă

Un mod simplu prin care părinții și îngrijitorii pot stimula educația și dezvoltarea cognitivă a copiilor lor mici în afara grădiniței sau a centrelor de zi este să încurajeze cititul acasă. Nu trebuie să fiți un cititor înrăit, dar dacă vă rezervați timp pentru a citi împreună cu copilul dvs. poate face o mare diferență în învățarea acestuia.

Citește și: Opt copii, internați în spital cu botulism. Care sunt cauzele și simptomele acestei boli grave?

Helena Williams-Johnson, o mămică cunoscută a oferit 10 sfaturi părinților și îngrijitorilor pentru a le insufla copiilor preșcolari dragostea pentru lectură.

Mâinile copiilor pe o carte ilustrată cu cuvinte

Folosirea cărților ca pe niște jucării îi ajută pe cei mici să își găsească propria bucurie în a învăța să recunoască cuvintele.

Începeți cu elementele de bază - Acest lucru poate părea rudimentar pentru mulți adulți, dar copiii trebuie să învețe elementele de bază ale cititului, cum ar fi cum să mânuiască cărțile și cum să întoarcă paginile. Tratarea cărților cu grijă și respect îi va învăța pe cei mai mici învățăcei să facă același lucru.

Urmărirea cu degetul - Treceți degetul pe sub cuvinte în timp ce citiți pentru a-l ajuta pe preșcolarul dumneavoastră să înceapă să asocieze sunetele cu literele.

Copiii aleg! Lăsați-l pe cel mic să aleagă cartea - chiar dacă este aceeași carte sau poveste pe care ați citit-o în ultimele nenumărate seri. Repetarea cărții lor preferate îi va oferi o mare independență și îl va ajuta să se simtă implicat.

Faceți-o distractivă - Prin includerea jocurilor de cuvinte în timpul în care nu citiți, copiii vor începe să asocieze cuvinte, sunete și imagini.

A arăta cu degetul este bun - Implică-te alături de copilul tău arătând cu degetul spre imagini sau ilustrații din carte pentru a-l ajuta să facă legătura între cuvinte și imagini.

Lectura practică - Arătați cu degetul indicatoarele stradale, ambalajele, reclamele și multe altele și vorbiți cu copilul dumneavoastră despre ceea ce vedeți. Recunoașteți împreună literele și pronunțați cuvintele pentru a-l ajuta pe preșcolarul dvs. pe drumul spre lectură.

Fă-ți un obicei - Cititul în mod regulat ne ajută să ne antrenăm creierul și să ne activăm mintea. Dacă doriți să îi sprijiniți în procesul de învățare a cititului, cuvintele de vizionare sunt o modalitate excelentă de a începe. 

Citiți cu voce tare - La sfârșitul zilei, suntem cu toții obosiți. Este posibil să existe un teanc de vase în chiuvetă și e-mailuri de lucru la care trebuie să răspundeți înainte de culcare. Dar cititul cu voce tare împreună cu cel mic vă va da amândurora un sentiment de calm și imaginație înainte de stingerea luminilor.

Citește și: Cum poți să faci homeschooling în România? Sute de copii sunt înscriși

Recompense - Cărțile sunt o recompensă excelentă pentru un copil și ajută la asocierea cititului cu comportamente pozitive.

Faceți-o interesantă - Dacă preșcolarul dvs. este pasionat de dinozauri sau de dansatori, găsiți cărți care să îi stârnească interesele actuale.

Pe scurt, nu vă îngrijorați dacă preșcolarul dvs. nu citește încă; este o abilitate de dezvoltare pe care ar putea să o deprindă mai devreme sau mai târziu decât colegii lor. Iar profesorii lor îi vor ajuta să-i pună (și pe dumneavoastră) pe drumul cel bun.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te