Cum au fraudat 32 de escroci români statul italian cu 21,5 milioane : 10.000 de cetățenii false

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.03.2022 - 15:14
Foto: Facebook

Opt români dintr-o bandă de escroci au fost arestați de Poliția Financiară Novara din Italia într-un dosar de fraudă cu venituri de cetățenie cu un prejudiciu de 21,5 milioane de euro.

SHARE

Banda de escroci români a facilitate 10.000 de cereri pentru venituri de cetăţenie fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. 

Banda era formată din mai mulți escroci români care, după primele 16 arestări, căutaseră noi canale pentru a continua afacerii. Printre cei arestați se numără și un fost angajat al unui centru de asistență fiscală.

Citește și: DOCUMENT Gigantul TMK, controlat de ruși, cere Guvernului României să fie scos de sub sancțiuni

Gruparea infracțională era specializată în procurarea de acte de la compatrioți români.

Documentele erau apoi predate, prin persoane de încredere, proprietarilor și angajaților Centrelor de Asistență Fiscală care au întocmit și completat documentația falsă care susținea cererea (DSU și cod fiscal).

În Italia, centrele de asistență fiscală (CAF) sau centrele de asistență fiscală autorizate (CAAF) sunt organizații la care angajatorii și lucrătorii deopotrivă apelează pentru a primi asistență fiscală în diverse probele de muncă și sociale.

Citește și: Cântărețul turnător la Securitate, Gheorghe Turda, general de brigadă în rezervă: Putin e credincios

Escrocheria a fost descoperită prin verificarea conținutului profilurilor de socializare ale arestaților și a datelor conținute în laptopurile și telefoanele mobile confiscate în noiembrie. 

Ancheta, coordonată de procurorul adjunct Maurizio Romanelli, a documentat modul în care arestații s-au prezentat cu codurile fiscale a sute de români la un moment dat, afirmând pur și simplu că aceștia există, că erau rezidenți în Italia de 10 ani și că aveau calificările pentru a profita de venitul de cetățenie.

În unele cazuri, angajații italieni de la CAF știau despre înșelătorie, dar au trecut-o cu vederea contra unei șpăgi de 10 euro   pentru fiecare dosar.

În alte cazuri, când au refuzat să le joace jocul, angajații au fost supuși la extorcare. Astfel, s-a instituit o procedură paralelă de natură să permită „acceptarea cererilor doar pe baza unor liste de nume, în lipsa oricărei verificări a identitate”. 

 

Escrocii au postat videclipuri în care numărau teancuri groase de bani

În unele cazuri, suspecții au postat pe rețelele de socializare precum TikTok niște videoclipuri festive în care s-au filmat în timp ce, cu muzică arabă pe fundal, numărau teancuri de euro și fluturau bancnote împrăștiate prin casă pe patul copiilor.

Prin acest mecanism fraudulos, membrii rețelei ar fi băgat în buzunar până acum aproape 21,5 de milioane de euro, venituri obținute din „reddito cittadinanza” , ajutorul pentru ppersoane cu venit anual sub 6000 de euri și „reddito di emergenza”, ajutorul pentru persoane care au avut probleme din cauza pandemiei. Dacă nu erau descoperiți, membrii rețelei ar fi primit în final 60 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te