Cu zeci de spioni pe urmele lui, un mare actor român este „vânat” până la moarte. Avea 52 de ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.07.2023 - 19:33
Jorj Voicu - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Jorj Voicu - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Actorul Jorj Voicu, ”uriașul blând” cu o mie de grimase. Colegii actorului spun că Voicuțu nu a primit întotdeauna roluri pe măsura talentului său. S-a stins brusc, la doar 52 de ani, în 1991.

SHARE

Actorul Jorj Voicu s-a născut la 12 iulie 1938, în oraşul Cluj, în urmă cu exact 95 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din Bucureşti în 1961 și a studiat la Paris pantomima cu Jacque Lecqoc. A fost urmărit de Securitate, care a pus pe urmele lui numeroși informatori. Șicanele de care a avut parte din partea Securității i-au slăbit inima și i-au grăbit moartea.

Zeci de roluri de succes

Imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie (IATC) București în 1961, marele actor și regizor de teatru Ion Finteșteanu i-a dat rolul lui Nae Cațavencu în “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Reprezenta doar prima din lungul șir de apariții teatrale și cinematografice din cariera de 40 de ani a actorului clujean.

A interpretat diverse roluri la Teatrul Municipal din Turda, la teatrele Barbu Delavrancea, Țăndărică și Odeon din Capitală. Printre spectacolele în care a fost distribuit sunt de notorietate : "O scrisoare pierdută", "Visul unei nopţi de vară", "Poveste de iarnă", "Școala nevestelor", "Noaptea la Drumul Mare", "Un nasture sau absolutul".

Pe marele ecran , a debutat în 1966, cu filmul "Zodia Fecioarei", apoi a jucat în multe filme. Din păcate pentru el a primit de multe ori roluri secundare.

A avut succes în "De trei ori Bucureşti" (1967), "B.D. în alertă" (1971), "Păcală" (1974), "Comedie fantastică" (1975), ”Brigada Diverse în alertă!” (1971),”Păcală” (1974).

La Teatrul Radiofonic a jucat iarăși foarte mult, datorită vocii sale inconfundabile.

Securitatea i-a îngrădit libertatea de exprimare 

În ultimii săi ani de viață , a avut parte de un tratament nemilos din partea fostei Securități. Urmărit de câteva zeci de informatori, Jorj și-a dat seama spre sfârșitul vieții că a fost turnat până și de unii prieteni din anturajul său.

Au fost scoase, de o rudă apropiată, după aproape 20 de ani de la moartea sa, dosare care  scot la iveală o altă față a vieții lui Jorj Voicu: a comentat regimul comunist cu prietenii săi cei mai buni și a fost ”turnat” la Securitatea lui Ceaușescu.

“Sursa «Jana» a semnalat în ziua de 28 noiembrie 1978 că Jorj Voicu împreună cu George Bănică și Celea Șerban au comentat de pe poziții negative, atitudinea politică a partidului și statului nostru în legătură cu Consfătuirea Consiliului Politic Consultativ din luna noiembrie 1978.

Citeşte şi: Simona Halep este audiată la Londra, în cauza privind presupusul dopaj cu roxadustat

Cele mai multe rapoarte informative arată că Voicu Jorj critica adesea și chiar în mod public sistemul comunist. “În diverse împrejurări face comentarii la adresa unor legi și hotărâri de partid […] colportează știri emise pe radio «Europa Liberă»”, se arată într-o notă a sursei Jana.

Aceeași sursă spune că locuința lui Jorj Voicu era des vizitată de poeta Nina Cassian – “invitat de onoare” și actorii George Bănică, Celea Șerban, Visan Adrian și actrița Teodora Fugaru (soția lui Cornel Fugaru).

“Mai mulți actori din anturajul lui Jorj Voicu, în urma vizitei șefului statului la Moscova, au făcut comentarii tendențioase la adresa poziției adoptate cu această ocazie. În teatru Jorj Voicu trece drept unul dintre actorii care vorbesc mult, comentează orice apare în materie de politica”, spune această sursa. 

Forțat să își pună cenușă în cap

Ofiterii de securitate care au analizat dosarul lui Voicu au ajuns la concluzia la începutul anului ’79 că actorul ar putea pune în pericol securitatea statului.  Astfel, aceștia au luat decizia de a-l determina pe actor să renunțe la atitudinea sa împotriva regimului. Lucru care s-a și întâmplat în 30 ianuarie 1979.

“În baza aprobării Conducerii Unității, la data de 30.01.1979 s-a trecut la avertizarea susnumitului care a fost realizata de col. Matei Vasile și lt. Albu Sturza. La începutul discuțiilor, Jorj Voicu nu a vrut să recunoască faptul că în anumite împrejurări, față de anumite persoane, a făcut afirmații tendențioase la adresa regimului social-politic din țara noastră și politicii partidului și statului nostru.

I s-a arătat că rolul discuției este de a se lămuri anumite aspecte legate de atitudinea avută de sus-numitul cu diverse ocazii spre a-l ajuta ca pe viitor să nu mai repete sau să se lase antrenat de alții în astfel de discuții, iar în a doua parte a discuțiilor, acesta a recunoscut că uneori, mănat de necazurile personale, a făcut afirmații de aceasta natură”, se arată în raportul privind “modul cum a decurs avertizarea numitului Jorj Voicu-Gheorghe, actor la teatrul Giulești”.

Citeşte şi: VIDEO Simona Halep, susţinută de cine se aştepta mai puţin să o facă. "Nu cred că a făcut asta"

A încercat să plece din țară

Imediat după începerea anilor ’80, Jorj Voicu a început din ce în ce mai mult să facă demersuri pentru a pleca din tara. De altfel, din cauza stării de trai din ce în ce mai grea, Voicu Jorj a început să reafirme în public opiniile sale cu privire la conducerea țarii. Într-o notă din 29. aprilie 1983, se propune redeschiderea unui dosar de urmărire informativă privindu-l pe Jorj Voicu, sub numele de cod “Jipa”.

Informatorul Nic spune că marele actor clujean a fost surprins chiar în timp ce adresa cuvinte injurioase la adresa lui Nicolae Ceaușescu, în timp ce se pregătea alături de actorul Nicu Constantin pentru emisiunea de schițe umoristice pentru emisiunea Album Duminical.

Mai multe detalii AICI

Jorj Voicu a murit în 1991, pe 12 ianuarie, în urma unui stop cardiac, la doar 52 de ani, în singuratate, fiind descoperit la câteva zile dupa deces, în apartamentul sau din București. Nu a reușit să se bucure de libertatea după care a tânjit atât și pe care a apărat-o, am putea spune, cu prețul vieții.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te