Comitetul de Vaccinare refuză să spună câte doze de vaccin de la Moderna va primi în total România

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.02.2021 - 11:48
Sursa foto: Inquam Photos - George Călin

România a primit deja 36.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna, iar de astăzi ar trebui să înceapă imunizarea cu acest ser. Newsweek România a întrebat CNCAV câte doze ar trebui să primească în total România. Comitetul evită un răspuns.

SHARE

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a mai precizat, în răspunsul pentru Newsweek România, că România va mai primi încă 53.000 de doze de vaccin de la Moderna în această săptămână, iar la Antena 3, șeful CNCAV a vorbit despre 180.000 de doze de vaccin Moderna pe care le va primi România ân luna februarie. CNCAV nu spune, însă, câte doze de vaccin va primi în total România de la compania Moderna. 

„În urma solicitării dumneavoastră, transmisă în data de 29.01.2021, privind numărul de doze de vaccin Moderna, vă informăm că, la sfârșitul lunii ianuarie a.c., România dispune în total 36.000 de doze de la compania Moderna.

Totodată, pentru săptămâna 1-7 februarie, pentru România au fost confirmate  încă 53.000 de doze de la compania Moderna. Mai multe informații găsiți pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/, „Informații”, la secțiunea Comunicate oficiale.

În funcție de stadiul autorizărilor și capacitatea de producție a companiilor, România își propune vaccinarea într-un timp cât mai scurt posibil a peste 10 milioane de cetățeni (eligibili pentru vaccinare, adică cetățeni pentru care nu există contraindicații la vaccinare de natură medicală), pentru a asigura un prag minim de imunitate colectivă de 60-70%”, este răspunsul pe care l-a primit Newsweek România de la CNCAV la întrebarea privind numărul total al dozelor de vaccin de la „Moderna” pe care ar trebui să le primească România. 

Newsweek România a scris despre cele 8,5 doze de vaccin de la Pfizer BioNTech pe care le va primi România, pentru care va plăti 12 euro fără TVA per doză, adică 102 milioane euro. 

Citește și: EXCLUSIV România plătește 12 € fără TVA pentru fiecare doză de vaccin Pfizer. Total: 102 milioane €

Într-un interviu dat sâmbătă la Antena 3, medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat că în luna februarie România aşteaptă 800.000 de doze de la compania AstraZeneca, iar alte 180.000 de doze de la compania Moderna. În următoarele două săptămâni, alte 163.000 de doze vor intra în ţară, livrate de la producătorul Pfizer.

Citește și: Poate România vaccina 10 milioane de oameni până în septembrie? Primim de cinci ori mai puține doze

Astăzi, România primește 163.800 de doze de vaccin împotriva coronavirusului, de la Pfizer BioNTech, cea de-a șaptea tranșă de ser și tot de astăzi începe și imunizarea cu vaccin de la Moderna. Diferența între cele două vaccinuri este legată de rapel - la Pfizer, rapelul se face după 21 de zile, iar la Moderna, la 28 de zile. Persoanele care se imunizează nu vor alege cu ce ser să se vaccineze. 

Vineri, CNCAV a anunțat că toate persoanele sub 65 de ani programate la vaccinare în perioada 30 ianuarie - 11 februarie vor fi amânate începând cu 16 februarie, motivul fiind „diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie”. 

De asemenea, persoanele considerate esențiale care aveau programări pentru imunizare în perioada 28 ianuarie–11 februarie au fost amânate cu 10 zile, începând cu 8 februarie. 

Șeful CNCAV a mai declarat că, din doua jumătate a lunii aprilie, România ar putea vaccina 100.000 de persoane pe zi, iar în luna septembrie ar putea atinge la un număr de 10 milioane de persoane imunizate, „chiar cu a doua doză”.

Citește și: ALERTĂ Toți cei sub 65 de ani programați la vaccinare până în 11 februarie vor fi amânați

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te