VIDEO Cine este românul cu cea mai înaltă poziție politică din SUA. Este la al patrulea mandat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 11.11.2023 - 17:24
Ben Toma este liderul majorității în Camera Reprezentanților din statul Arizona Foto: profimediaimages.ro

Ben Toma a plecat cu familia din Cluj în Statele Unite când nu împlinise 9 ani, în 1987. Acum este românul cu cea mai înaltă poziție politică din SUA.

SHARE

Ajuns la vârsta de 44 de ani, Ben Toma este românul cu cea mai înaltă poziție politică în SUA: liderul majorității în Camera Reprezentanților din statul Arizona, a doua poziție după cea a președintelui Camerei.

Acum, este la al patrulea mandat în legislativul statului Arizona.

Cine este românul cu cea mai înaltă poziție politică din SUA. Este la al patrulea mandat

Fiecare stat american are propriul legislativ, format din Camera Reprezentanților și Senat, replică la nivel statal a Congresului federal.

În Arizona, stat situat în sud-vestul SUA, Camera Reprezentanților are 60 de membri, iar Senatul 30. În Cameră, 31 dintre cei 60 de membri sunt republicani, iar 29 democrați. Ben Toma este liderul majorității, a doua poziție în ierarhia Camerei, după cea a președintelui.  

Citește și: Românul Daniel Boloca poate să ajungă în Naţionala Italiei

 „Noi (congresul statal - n.r.) avem mult mai mult de lucru, mult mai multe legi decât cei de la congresul național. Ce facem noi are mult mai mult impact în viața omului de rând decât ce fac cei din DC (Washington - n.r.). Pentru oricine care nu e în America, ei sunt mai importanți, dar pentru omul care locuiește aici, de multe ori ce se întâmplă în stat e mai important decât ce se întâmplă la nivel federal”, a spus Ben Toma.   

Citește și: VIDEO „America’s Got Talent” și 1.000.000 $ câștigate de românul Adrian Stoica și cățelușa Hurricane

„Trecem legi în toate domenile. De exemplu, cum a fost decizia privind avortul, Roe vs Wade, la Curtea Supremă. Ce au decis ei (Curtea Supremă - n.r.) este că dreptul de avort nu e în Constituție. Și atunci au trimis-o la toate statele să decidă dacă e legal sau nu. Deci au făcut problema noastră și noi trebuie să decidem la nivel de stat dacă e legal sau nu. În Arizona nu e legal, în California, de exemplu, care e statul vecin, e legal. Deci fiecare își face legile cum crede”, a mai arătat el.

Ben Toma a câștigat al patrulea mandat în Camera Reprezentanților din Arizona la alegerile de la jumătatea mandatului, însă numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. El anticipează însă că în viitorul mandat republicanii ar putea câștiga încă trei-patru locuri, ceea ce le-ar face majoritatea mai confortabilă.

Cum i s-a părut Bucureștiul după 20 de ani

El a ajuns în București în 2021, după o pauză de mai bine de 20 de ani și a rămas surprins de cât de mult s-a schimbat orașul. Atunci a fost împreună cu președintele Camerei Reprezentanților din Arizona, Russell Bowers care a fost foarte plăcut impresionat de țara noastră.

Ben Toma este căsătorit cu o româncă și au împreună șase fete. Chiar dacă, evident, toate sunt născute în Statele Unite, el le consideră și românce, deopotrivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te