”Am vizitat, astăzi, platforma-gigant de foraj Transocean Barents, care dă startul lucrărilor pentru a folosi gazul Mării Negre ca să asigurăm tot necesarul de consum intern - atât al industriei, cât şi al populaţiei.
Platforma începe să foreze în curând cele 10 sonde prin care Petrom şi Romgaz vor exploata anual miliarde de metri cubi de gaze, garantând independenţa energetică a ţării.
Asta înseamnă că gazul românesc va alimenta toţi consumatorii din ţară, iar surplusul poate fi exportat, ceea ce are potenţialul să transforme România într-o forţă economică europeană”, a scris, vineri, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.
„Cel mai mare proiect economic românesc de după Revoluţie” este platforma de foraj Transocean
Potrivit acestuia, ”este cel mai mare proiect economic românesc de după Revoluţie, o investiţie de peste patru miliarde de euro, dar cu beneficii uriaşe pentru statul român, însumând zeci de miliarde de euro.”.
Citește și: Germania va cumpăra gaze românești din Marea Neagră. Când încep livrările Neptun Deep
”M-am convins, astăzi, că firmele româneşti au priceperea şi resursele necesare să deruleze proiecte economice complexe, alături de furnizori de talie mondială, folosind tehnologiile cele mai avansate.
În acest fel, putem transforma gazul românesc în combustibilul necesar dezvoltării economiei noastre pe termen lung”, a mai transmis premierul.
Citește și: Țara aliată Rusiei, interesată de gazul românesc din Marea Neagră: "România ne dă mari speranțe"
Anterior, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că a vizitat cu premierul Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri Paltforma Neptun Deep, ”o minune tehnologică” de 90 de metri înălţime şi 120 de metri lungime.
Platforma este pregătită să plece în larg şi să înceapă forarea la presiuni foarte mari.
Sebastian Burduja a precizat că Proiectul Neptun Deep ”are importanţă economică şi geostrategică” şi va fi dus la bun sfârşit de către România care va deveni ”cel mai mare producător de gaz din UE”.